Avajaispuhe Ilo ja valo, suru ja pimeys -näyttelyssä 8.3.2016

Arvoisat kainuulaistaiteilijat, hyvät avajaisvieraat!

Lisännyt: MariMaier 09. maaliskuuta, 2016

Arvoisat kainuulaistaiteilijat, hyvät avajaisvieraat!

Olen iloinen saadessani toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi tähän kainuulaisten kuvataiteilijoiden näyttelyyn tänne Galleria Kajasteeseen. Tänään avattava näyttely on osa isompaa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteen hanketta, jonka tarkoituksen on nostaa esiin kainuulaisia kuvataiteilijoita.

Kainuulaisena kansanedustajana ja sivistysvaliokunnan jäsenenä on todella hienoa olla täällä tänään. Tämä näyttely tuo kainuulaisen taiteen tänne pääkaupunkiin myös muiden ihailtavaksi.

Vaikka olen Kainuussa syntynyt ja kasvanut, vasta viime vuosina olen todella sisäistänyt myös sen, miten vahva kulttuurimaakuntamme onkaan. Kainuulaista tavan ihmisistä uskoisin että valtaosa tekee erilaista taidetta, musiikkia tai käsitöitä.  Lähes jokaisessa kunnassa on aktiivista teatteritoimintaa ja useat taide- ja kulttuuritapahtumat, kuten Kainuun runoviikko tai Kuhmon kamarimusiikki ovat tulleet myös suurelle yleisölle tutuksi.

Kainuulainen luonto, kulttuuri ja sielunmaisema on omanlaisensa, ja sitä voi ymmärtää useimmiten vasta kun on asettunut taloksi pitemmäksi aikaa. Samoin on ihmisten kanssa, on opittava lähestymään kautta rantain ja kiireettä, hosumatta. 

Luonto näkyy teoksissamme vahvasti. Hengitämme luonnon ja oman luomisen kautta. Tämän näyttelyn nimi, Ilo ja valo – suru ja pimeys kuvastaakin hienosti kainuulaisten luonnetta, molemmat puolet kuuluvat ihmisyyteemme luonnollisella tavalla.

Arvoisat taiteen ystävät,

taide ja taiteen osallistava käyttö lisää tutkitusti ihmisten hyvinvointia, nopeuttaa toipumista ja ehkäisee syrjäytymistä. Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta taiteellekin on löydyttävä rahaa, koska kulttuuriin sijoittaminen edistää kansalaisten terveyttä. Siten se pitkällä tähtäimellä vähentää myös sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.

Taiteen edistämisellä on tärkeä rooli Sipilän hallitusohjelmassa ja prosenttitaiteen periaatteen laajentaminen kuuluu Osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeisiin. Prosenttiperiaate tarkoittaa taidehankintojen rahoitusmallia, jossa noin prosentti rakentamisen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen.

Täällä tänään kaikki tietävät sen, että taide tuo rakennettuun ympäristöön viihtyisyyttä ja persoonallisuutta. Taiteella voidaan myös vahvistaa alueen identiteettiä tai ratkaista jopa erilaisia ongelmia. Sen lisäksi, että hallituksen kärkihanke parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta, se myös edistää taiteen hyvinvointivaikutuksia.

Kolmivuotisella kärkihankkeella tuodaan kulttuuri lähemmäs jokaista suomalaista edistämällä julkisissa tiloissa ja laitoksissa esillä olevaa taidetta. Aiemmin lähinnä rakennushankkeissa sovellettua prosenttiperiaatetta on tarkoitus tulevien vuosien aikana  laajentaa siten, että taidehankinnat koskisivat nykyistä laajemmin myös muita taiteen muotoja kuin visuaalista taidetta.  

Hyvät avajaisvieraat,

Tämän näyttelyn kuraattorit, Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju sekä taidehistorioitsija ja Kansallisgallerian erikoissuunnittelija Juha Kotipelto ovat kuvanneet näyttelyn teosvalintoja seuraavalla tavalla:

”Elähdyttävää väri-ilon riemua, tummaa kaamoksen haikeutta. Mieleenpainuvia kontrasteja valosta varjoon. Tämän näyttelyn tarina rakentuu näistä, välillä hyvinkin yksityisistä, intiimeistä aineksista.”

On hienoa nähdä taidetta Kainuun selkosilta täällä keskellä suurkaupungin hälinää. Viikot täällä työssä itsekin olevana, on tärkeää löytää hetkittäin pala luontoa. Se on oman identiteetin jatke. Kiireisen elämän aikana ihmisen pitää käsitellä tunteitaan, eikä se onnistu kuin vasta rauhassa.  Varmuudella tiedän, että luonnonrauha löytyy kotoa Kainuusta, hiljaisesta metsästä, kuten eilen aamulla hiihtäessä.  Luonto on ilmainen terapeutti. 

Tämä taidenäyttely tuo nyt palan tätä kokemusta lähemmäksi. Toivon näyttelylle menestystä ja haluan omalta osaltani toivottaa meille kaikille antoisaa taidekokemusta. Näillä sanoilla avaan Ilo ja valo – pelko ja suru –näyttelyn meidän kaikkien nautittavaksi.

 

 

Jaa tämä sivu: