Juhlapuhe, Kajaanin lukion lakkiaiset 30.5.2015

Arvoisat uudet ylioppilaat

Lisännyt: MarisannaJarva 30. toukokuuta, 2015

hyvät vanhemmat, opettajat ja muu juhlaväki

Kaunis kiitos kutsusta tulla puhumaan teille koulunne tänään päättäville opiskelijoille.
Tämä tärkeä päivä tulee jäämään mieleen loppuelämäksenne. Nauttikaa siis näistä hetkistä!

Elämää ei voi eikä kannata suunnitella liikaa, sillä se vie juuri sinun oikealle polullesi, kun luotat omaan vaistoosi ja sydämesi ääneen.
Joskus on myös mentävä kauas, jotta voi nähdä lähelle. Tiedän tämän omasta kokemuksesta.

Kajaani on tuttu minulle myös asuin- ja työpaikkana vuosien ajalta. Valmistuin itse Paltamon lukiosta 15 vuotta sitten. Hain heti muutamaan korkeakouluun, mutta en löytänyt sopivaa alaa. Syksyn olin Kajaanissa myyntitöissä ja talouskoulun suorittamista varten. Seuraavan vuoden vietin Kainuun Prikaatilla varusmiespalveluksessa saaden hyvää koulutusta ja kokemusta myös elämää varten. Reservinupseerina kotiutuessa tiesin, että lähden muutamaksi kuukaudeksi harjoitteluun Euroopan parlamenttiin. Siellä huomasin, miten Eurooppa suhtautuu jäsenmaidensa maakuntiin ja niiden kehittämiseen positiivisesti. Tunnistin myös oman koti-ikäväni ja tajusin että Kainuu on se asia ja paikka, jonka puolesta haluan vaikuttaa, tehdä töitä ja sinne palata.

Hain siksi opiskelemaan aluetiedettä Vaasan yliopistoon ja päädyin myös opiskelijapolitiikkaan aktiivisesti mukaan, olinhan ollut jo Kainuussa eri luottamustehtävissä ja Keskustanuorissa mukana. Tämä oli erityisen tärkeää aikaa minulle nykyiseen työhöni. Verkostot, vaikuttamisen mallit ja osaaminen vahvistuivat parin vuoden tiiviinä aikana valtavasti. Valmistuin silti tavoiteajassa. Aktiivinenkin toiminta yhteisten asioiden puolesta ei ole poissa itseltä, vaan päinvastoin tukee omaa kehittymistä ja vie asioita konkreettisesti eteenpäin valittamisen sijaan.

Yrittäjyys on parasta aluekehittämistä. Joten jo valmistumiseni loppuvaiheessa tulin työhön Kainuuseen yrittäjyyden valmennuskeskus Intotalolle. Työssäni yrittäjyysvalmentajana sain olla tekemisissä myös Kajaanin lukion aktiivisten opiskelijoiden kanssa nuorten johtajuus- ja yrittäjyyskurssien aikana ja erilaisissa projekteissa.  Viimeisimmäksi toimin koordinaattorina Kajaanin ammattikorkeakoulussa tavoitteena kannustaa ja tukea kaikkien alojen opiskelijoita kokeilemaan yrittäjämäistä toimintaa. Ennen kansanedustajaksi valintaa sain olla myös kotona lasten kanssa ja toimia yrittäjänä oman kainuulaisen lahjatuotemerkkini parissa.

Tällä kirjavalla kertomuksella haluan kertoa, että ole utelias, lähde mukaan, auta toisia ja ole ahkera, mitä ikinä teetkin. Kun olet löytänyt oman juttusi, aseta konkreettisia tavoitteita, kerro ne ääneen ja usko niihin itse, niin muutkin auttavat sinut maaliin.

Hyvät ystävät,
uuden hallituksen tekemistä päätöksistä koulutuksen suhteen on puhuttu paljon. Edeltävällä hallituskaudella koulutuksesta tehtiin leikkauksia yli miljardin euron edestä. Nyt säästötarve on reilu puolet tästä. Etenkin lukioihin kohdistui aiemmin niin paljon säästöjä, että se pääsee nyt vähemmällä. Koulutuksen kehittämiseen varataan myös useita satoja miljoonia euroja. Suuret säästöt lukioalalla syntyvät uudenlaisella yhteistyöllä ja toimintatapojen muutoksista. Tarkemmat linjaukset tehdään näistä vasta myöhemmin.

Pidän erityisen tärkeänä, että lukion ja myös korkea-asteen koulutusta on tarjolla myös jatkossa kattavasti maan eri alueilla. Ja myös Kainuussa mahdollisimman lähellä nuoria ja niin kauan kuin tarvetta on. Vaikka yhteistyötä tulee olemaan enemmän koulutuksen järjestämisessä, lähilukiolla on paikkansa tässä yhteiskunnassa. Koko Suomessa laadukas peruskoulu ja jatkokoulutusmahdollisuudet ovat olleet merkittävimpiä vaikuttimia sille, että Suomi muuttui hyvinvointiyhteiskunnaksi. Koulutukseen pääsy tulee olla edelleen kaikille suomalaisille mahdollista asuinpaikasta ja lompakon paksuudesta riippumatta.

Haluamme panostaa sivistykseen ja nostaa suomalaisten koulutustasoa niin, että nykyistä useampi nuori saa tutkinnon. Mutta samalla Suomi tarvitsee kuitenkin myös vastavalmistuneita nopeammin työelämään. Opiskelijoilla tulee siksi olla mahdollisuus päätoimiseen opiskeluun ja siirtymiseen työelämään jo alemman korkeakoulututkinnon suoritettuaan. Työuran aikana tulee mahdollisuus jatkaa opintoja tarpeen mukaan.

Yhden yksittäisen tutkinnon ja samalla työnantajalla tehtävän elämänmittaisen uran peruspaketti tulee jatkossa muuttumaan. Teemme joustavammin erilaisia töitä toistensa perään tai rinnakkain, työpaikalla ja etänä, yrittäjänä ja palkansaajana sekä perheen, työn ja opiskelun yhdistäen. Maailma on muuttunut ja myös koulutuksen tulee kehittyä. Opiskeluaika itse koulussa fyysisesti ollen tulee lyhenemään ja käytännön oppiminen työpaikoilla ja yrittäjämäisen toiminnan kautta kasvaa merkittävästi. Myös lukiota on syytä kehittää tähän suuntaan.

Kukaan ei ole koskaan kuitenkin täysin valmis, ei edes johtopaikoilla olevat. Elinikäinen oppiminen on tätä päivää ja myös rohkeat alan vaihdot tai niiden yhdistämiset myös yleistyvät.        

Maailmalle lähtiessänne on hyödyllistä ja rikastavaa kerätä oppia, kokemuksia, ystäviä ja verkostoja sekä tehdä erilaisia kokeiluja. Elämässä on sallittua, jopa suositeltavaa tehdä virheitä, sillä jos ei niitä koskaan tee, niin ei tee paljon mitään muutakaan. Virheistä tulee vain aina oppia jotain.

Hyvät valmistuvat nuoret,
toivon, että saamme nähdä teistä vielä mahdollisimman monen vielä myös työssä ja elämässä täällä Kainuun kauniissa, turvallisissa ja puhtaissa maisemissa, oman vahvan maakuntakulttuurimme ytimessä. Nämä ovat asioita, joita ei ehkä juuri nyt mieti, kun koko maailma on teille nyt avoin. Kainuu tarjoaa mahdollisuuksia tulevaisuudessa juuri niissä asioissa, joihin uusi hallitus haluaa suunnata kehittämistahtoaan.

Kainuun ja koko Suomenkin menestys tulee todeksi, kun mahdollisuuksiin tartutaan, tosissaan ja yhdessä. Etenkin nuorella polvella on tähän oikeaa asennetta. Gandhin sanoin: ”Meidän tulee itse olla se muutos, jota maailmalta odotamme.” Ja viimeistään silloin, kun haluatte asettua aloillenne, muistakaa kotiseutunne. En ole vielä itse kokenut alueemme helppoutta voittanutta. Arki ja elämä on kuitenkin lopulta hyvin samanlaista ympäri maata ja maailmaa.

Hyvät ylioppilaat, vielä kerran onnittelut valmistumisenne johdosta!

Eväänäni annan teille vielä matkaan: Tee mitä rakastat ja rakasta mitä teet. Aurinkoista kesää ja kaikkea hyvää elämänne poluille!

Jaa tämä sivu: