Puhe Vuokatin ammattiopiston matkailualan valmistujaisissa 29.5.2015

Arvoisat valmistuvat opiskelijat

Lisännyt: MarisannaJarva 29. toukokuuta, 2015

hyvät vanhemmat, opettajat ja muu juhlaväki,
kiitos että sain mahdollisuuden muistaa teitä tärkeänä päivänänne juhlapuheella. Harmikseni joudun olemaan valmistujaistenne aikaan eduskunnassa hallituskauden aloituksen keskeisissä äänestyksissä. Toivottavasti onnitteluni välittyvät teille kuitenkin hyvin myös näin.

Vuokatti, matkailuala ja Snowpolis ovat myös minulle erittäin tuttuja muutaman vuoden takaa, jääden mieleen erityisen rikkaana vaiheena elämänpolullani. Työskentelin samassa talossa nuorten ja opiskelijoiden yrittäjyysvalmentajana. Vedin myös nuoren polven yrittäjäyhteisöä tiloineen ja tukipalveluineen sekä teimme paljon yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa. Sain monet opit, onnistumiset, ystävät ja verkostot Vuokatin vuosinani. Matkailualan koulutusyksikkönne jäi erityisen positiivisella tavalla mieleen laadukkaana opinahjona sekä ahkerien ja aktiivisten opiskelijoiden ja opettajien porukkana.

Teidän opinnoissanne matkailualan tulevina ammattilaisina onkin yhdistynyt erityisen hyvällä tavalla tietotaidon opiskelu ja käytännön toiminta keskellä elävää ja oikeaa matkailualuetta. Se on ollut juuri sitä oikeanlaista ja monilla muilla aloilla kaivattua oppimisen tapaa. Kainuu ja koko Suomi tarvitseva kipeästi lisää käytännön osaajia. Te olette tottuneet jo opiskeluaikana toimimaan työpaikoilla työnantajien ja eri kumppaneiden kanssa, palvelemaan oikeita asiakkaita ja ottamaan vastuuta omasta työstä ja sen kehittämisestä.

On ollut hienoa, että myös Kainuun matkailualan työnantajilla on ollut mahdollisuus saada paikan päällä laadukkaan koulutuksen kautta tulevia osaajia harjoittelemaan, töihin ja oppimaan juuri oman yrityksen toimintatapoja. Tämä on ollut tärkeää matkailun vahvistumiselle maakunnassamme. Olette opiskelleet keskellä oikeaa elämää.

Hyvät ystävät,
tämä on suunta, johon koko maassa halutaan koulutusta ja erityisesti ammattikoulutusta kaikilla aloilla viedä entistä enemmän. Jatkossa yhä keskeisempää on yrityksissä ja työpaikoilla itse työn oppiminen ja tiivis yhteistyö tulevien työnantajien tai yrittäjäkumppanien kanssa. Perustietojen ja –taitojen oppiminen koulussa on yhä tärkeää, vaikka työpaikoilla opiskelu tulee lisääntymään. Teidän alallanne tämä muutos on jo paljon pidemmällä ja olette saaneet hyvän pohjan lähteä matkailualan ammattilaisina jatkamaan työuraa ja elämää.


Kukaan ei ole koskaan kuitenkaan täysin valmis omassa työssään, edes johtajatasolla. Elinikäinen oppiminen on tätä päivää ja myös rohkeat alojen yhdistämiset ja vaihdot ovat myös yleistymässä. Elämässä on sallittua tehdä erilaisia kokeiluja ja myös virheitä, kunhan niistä vain koittaa oppia. Tätä haluamme viedä yhdessä myös päättäjinä eteenpäin yritteliään, kaikista huolta kantavan ja tulevaisuuteen uskovan Suomen luomiseksi.

Hyvät valmistuvat nuoret,
onnitteluni vielä kerran valmistumisenne johdosta! Toivon, että saamme nähdä teistä vielä mahdollisimman monen myös tulevaisuudessa työssä Kainuun kauniissa maisemissa.

Eväänäni annan teille, että elämästä saa eniten irti, kun teet mitä rakastat ja rakastat mitä teet.

Aurinkoista kesää ja kaikkea hyvää tulevalle polullenne!   

Jaa tämä sivu: