Juhlapuhe Kajaanin AMK:n valmistujaisjuhlassa 18.12.2015

Arvoisat vastavalmistuneet, hyvä henkilökunta ja muu juhlaväki,

Lisännyt: MariMaier 18. joulukuuta, 2015

Tänään juhlimme yhtä tärkeää etappia elämässänne.  Olette tänään saaneet yhden elämänne isoista rutistuksista kasaan valmistuessanne korkeakoulusta. Juhlapäivänänne toivotan paljon onnea. 

Ammattikorkeakoulujen työelämänläheisiä tutkintoja osataan arvostaa. Teillä on hyvät edellytykset työnhakuun.

Hyvät vastavalmistuneet,

oli ilo saada tulla puhumaan valmistuville opiskelijoille Kajaanin ammattikorkeakouluun, jossa olen itsekin työskennellyt ennen nykyistä tehtävääni. 

Toivon, että mahdollisimman moni myös teistä työllistyy täällä Kainuussa. Maakuntamme tarvitsee osaajia nyt sekä jatkossa ja Kainuu tarjoaa monia mahdollisuuksia niin moderneilla kuin perinteisillä aloilla. Elinympäristönä alueemme on poikkeuksellisen kompakti, turvallinen ja luonnonläheinen, kaenuulaisia konstailemattomia ja maanläheisiä ihmisiä unohtamatta.

Lähdittepä Kainuuseen tai minnepäin maailmaa tahansa, niin lähestykää työelämää tietoisina osaamisestanne, mutta nöyrinä ja avoimina kaikelle uudelle. Elämä on elinikäistä oppimista ja olette siinä polulla vasta alussa. Se mitä ette ole ehtineet opiskeluvuosien aikana täällä vielä oppia, sen opitte käytännössä yritysten ja yhteisöjen palveluksessa. Osa teistä ehkä innostuu opiskelusta jossain vaiheessa lisääkin.

Älkää myöskään lannistuko, vaikka kaikki ei heti menisikään suunnitellusti. Tiedän, ettei ole helppo valmistua aikana, jolloin työttömyysaste on korkea. Mielessä piilee ehkä taustalla epävarmuus siitä, mitä elämä tuokaan tullessaan.

Tosiasia on, että suuriin yrityksiin työllistymisen sijaan uusien työpaikkojen luomisesta ja työllistämisestä ovat vastanneet pääosin pienyritykset. Myös itse pienyrittäjänä toimiminen sekä palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistäminen on tulevaisuudessa yhä tavallisempaa. Vanhemmat sukupolvet ovat ehkä tottuneet siihen, että ansiotulot saadaan palkkatyöstä pitkään samalla työnantajalla toimien. Nuorelle polvelle itsensä työllistäminen ja yrittäjyys on yhä enemmän todellinen vaihtoehto ja siihen olette täällä ammattikorkeakoulussa myös saaneet valmiuksia.

On hienoa, että yrittäjyysopinnot on otettu ammattikorkeakouluissa keskeisesti osaksi opetusta. Valtiovalta tulee myös helpottamaan itsensä työllistämistä turhaa byrokratiaa purkamalla ja yrittäjän sosiaaliturvaa parantamalla. Myös paikallinen sopiminen tulee auttamaan kaikkia yrityksiä työllistämisessä. Yrittämisestä onkin vihdoin tulossa tasavertainen mahdollisuus palkkatyön rinnalla.

Hyvät vastavalmistuneet,

Oman polun löytäminen työelämässä voi olla monen mutkan takana. Ehkä ette pääse heti unelmahommaanne, mutta älkää antako sen viedä positiivista asennettanne. Ottakaa oppia ja kerätkää kokemusta jokaisesta mutkasta. Menestyminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja ponnisteluja, joten työmahdollisuuksien suhteen ei pidä olla liian nirso. On lupa tehdä monenlaisia juttuja ja moniosaajille onkin tässä maailmassa tarvetta. Ette vielä tule tekemään koko loppuelämän ajan pysyviä valintoja ja osa teistä päätyykin aivan erilaisiin töihin, mitä oli kuvitellut. 

En itsekään yliopistosta valmistuttuani vielä tiennyt, että joskus päätyisin kansanedustajaksi. Tie eduskuntaan on kulkenut monen mutkan kautta. Valmistuttuani päädyin ensin yrittäjyyden valmennuskeskukseen Intotalolle, sitten koordinaattoriksi tänne Kajaanin ammattikorkeakouluun kannustamaan ja tukemaan kaikkien alojen opiskelijoita kokeilemaan yrittäjämaista toimintaa. Ehdin perustaa oman yrityksen ja saada kaksi lasta, ennenkuin vuosien politiikassa toimimisen jälkeen päädyin kansanedustajaksi. Kaikki työkokemus, luottamustehtävät ja harrastukset ovat vieneet eteenpäin ja ovat hyödyksi nykyisessä työssäni. 

Mihin tahansa elämä teitä vie, olkaa kuitenkin armollisia itsellenne. Jokainen tekee meistä virheitä, myös työelämässä. Mutta jos ei tee virheitä, ei tee mitään muutakaan. Älkää siis menettäkö rohkeutta olla innovatiivisia. Tärkeintä on se, mitä virheistä oppii ja miten epäonnistumisen voi kääntää uudeksi mahdollisuudeksi.

Myös Sipilän hallitusohjelmassa on yhtenä keskeisenä teemana kokeilukulttuuri. Kiihtyvällä tahdilla muuttuvassa yhteiskunnassa kokeileminen on hyvä  tapa suodattaa hyviä ideoita vähemmän hyvistä. Monet loistavat ideat jäävät tulematta käytäntöön, jos ne hylätään jo suunnitteluvaiheessa. Siksi päätöksenteossakin tullaan kokeilemaan rohkeasti uudenlaista lähestymistapaa asioihin. Myös teille toivon tulevalle työurallenne rohkeutta. Rohkeutta kokeilla ja uskallusta tehdä omannäköisiä ratkaisuja.

Hyvät kuulijat,

joulu on pian ovella ja ajatuksemme suuntautumassa opiskelusta ja työstä joulunviettoon tai teillä vastavalmistuneilla ehkä työnhakuunkin. Talvesta ja pimeästä vuodenajasta huolimatta toivon teille valoisia odotuksia tulevaisuuden suhteen. Vielä kerran lämpimät onnittelut valmistumisenne johdosta!

 

Jaa tämä sivu: