Kannanotto 19.1.2017

Esitys väyläyhtiöstä kehityskelpoinen ja hyvä maaseudulle

Lisännyt: MariMaier 19. tammikuuta, 2017

Keskustan Jarva: Esitys väyläyhtiöstä kehityskelpoinen ja hyvä maaseudulle

 Keskustan kainuulainen kansanedustaja Marisanna Jarva pitää LVM:n selvitystä liikenneverkkoyhtiöstä tärkeänä keskustelunavauksena väylärahoituksen uudistamiseksi. Tieverkosto on rapautunut jo vuosia ja ratkaisua vaadittu ongelmaan.

-        Vain uudistamalla pystymme todella hoitamaan perusinfran koko maassa. Jo edellinen hallitus visioi uutta valtionyhtiötä, joka voisi kohdistaa ja koota paremmin teihin ja väyliin rahoitusta. Valtion ja maakuntien omistama yhtiö investoisi pääasiassa haja-asutusalueille, jotka ovat aiemmin jääneet jatkuvasti jalkoihin rahan puutteessa, Jarva linjaa.

Jarvan mielestä on tärkeää, että tienkäyttäjien maksurasitus ei kokonaisuutena nouse, malli kohtelee samalla tavalla maaseudulla ja kaupungissa asuvia sekä ihmisten yksityisyys turvataan. Hyvää on myös, että ulkomainen rekkaliikenne maksaa tienkäytöstä, päästöt vähenevät ja valtion väyläomaisuuden myynti yksityisille estetään. Nämä seikat on otettu esityksessä hyvin huomioon.

-        Erityisesti aikaan perustuva kiinteä kuukausi- tai vuosimaksu kohtelee paremmin harvaan asutun alueen kansalaisia kun polttoaine- ja ajoneuvoveroa samalla lasketaan. Erityisesti kotimaan raskaalle liikenteelle tulee pienemmät kustannukset, joka auttaa pohjoisen alueen yritystoimintaa. Väyläyhtiö avaa mahdollisuuksia, joita kannattaa nyt arvioida avoimesti, Jarva toteaa.

Jarva näkee esityksessä myös vielä tarkennettavaa. Vaikka autokannan uusiminen on Jarvan mielestä tärkeä tavoite, on mallissa huomioitava, että vanhoilla autoilla ajaville ei tule uudistuksesta kohtuutonta kustannusta. Myös perheet, joissa autoja tarvitaan pitkien välimatkojen takia kaksi, on otettava huomioon.

-          Vanhoilla autoilla ajaville voidaan tarvita esimerkiksi siirtymäaika tai kevennys maksujen osalta. Myös ruokakuntakohtaisia alennuksia ja kevennyksiä pienituloisille tulee harkita ennen päätösten tekoa, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: