Kannanotto 27.5.2015

Hallitusohjelma suuri mahdollisuus Kainuulle

Lisännyt: MariMaier 27. toukokuuta, 2015

Keskustan kainuulainen kansanedustaja Marisanna Jarva näkee uuden hallituksen aluehallinto- ja sotelinjaukset erityisen positiivisina Kainuun kannalta. Hallitusohjelmassa linjataan, että sosiaali- ja terveyspalvelut tullaan järjestämään kuntaa suurempien itsehallintoalueiden eli maakuntien pohjalta.

-Tämä on Kainuulle ainutkertainen mahdollisuus lähteä kehittämään aluettaan.  Soten lisäksi myös aluehallintoa tullaan uudistamaan ns. maakuntamallin pohjalle. Tämä tarkoittaa sitä, että alueet saavat enemmän valtaa asioihin, jotka ovat ennen olleet valtion käsissä, Jarva iloitsee.

Kainuun kuntarakenneselvityksen esitys kuntien rankasta vähentämisestä Jarva kokee olevan ristiriidassa niin maakunnan kehittämistavoitteiden kuin uuden hallitusohjelman kanssa.
-Jos joku pyrkii ajamaan kuntiemme lukumäärää viiteen, neljään tai jopa yhteen, myös tulevan uuden maakunnan suuntaan on otettava kantaa. Näin monien kuntaliitosten mukana Kainuu maakuntana tulisi väistämättä häviämään ja kainuulaisten päätökset tehtäisiin jossain muualla, Jarva toteaa.

Palveluihin ei ole otettu Kainuun kuntarakenneselvityksessä juuri kantaa. Sopeuttamista yleiseen taloustilanteeseen on jo tehty kunnissa urakalla. Kuntaliitoksista ei useimmille kunnille olisikaan hyötyä. Hallinnosta ei ole juuri enää tehtävissä säästöjä, vaan ne otettaisiin kainuulaisten lähipalveluista.
-Kuntien hätä on kuultu. Uuden hallituksen myötä kuntien tehtäviä tullaan vähentämään ja toimintatapoja vapauttamaan. Nyt on aika tehdä asioita toisin ja antaa alueille mahdollisuus kasvuun, Jarva toteaa.

Jarvan mielestä Kainuun on nyt uskallettava puolustaa kuntiaan ja omaa maakuntaa, jotta oma päätösvalta saadaan säilymään ja kotiseutu kehittymään. Kuntapäättäjien tehtävänä on nyt tehdä sellaisia linjauksia, että pystymme kainuulaisina pitämään oman päätösvaltamme, Jarva linjaa.
-Nyt on aika päättää, haluammeko lähteä viemään Kainuuta unohduksiin vai kohti uutta kukoistusta.

Marisanna Jarva
Keskustan puoluevaltuuston 1.vpj
kansanedustaja, Paltamo

Jaa tämä sivu: