Puhe Eloriehassa Paltamon Mieslahdessa 9.8.2015

Hyvät Eloriehan vieraat, paikkakuntalaiset ja kauempaa tulleet

Lisännyt: MariMaier 10. elokuuta, 2015

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän maalaistapahtumaan ja nähdä, miten hienon tapahtuman Mieslahden kyläyhdistyksen aktiivit ovat saaneet aikaan. Mieslahden kyläyhdistys tunnetaan aktiivisena toimijana, jonka vaikutuspiiri on paljon laajempi kuin vain tämä oma kyläyhteisö. Yhdistyksen järjestämää pääsiäiskokkoa tullaan katsomaan pitäjärajojen ulkopuolelta saakka ja varmasti tämä elokuinen. Eloriehakin vakiinnuttaa paikkansa Kainuun tapahtumien joukossa.

Kyläyhdistyksiä on Suomessa tällä hetkellä toiminnassa noin 3900. Niitä alettiin perustamaan Suomeen 1970-luvun lopulla ja kolmisenkymmentä vuotta sitten niitä perustettiin tiheään tahtiin lähes joka kylälle. Vaikka uusien kyläyhdistysten perustaminen on 2010-luvun Suomessa sangen harvinaista, niiden merkitys sen sijaan on kasvussa. Kyläyhdistykset elävöittävät kyliä ja vahvistavat yhteisöllisyyttä. Ne tukevat siten aktiivisella toiminnallaan hyvää elämänlaatua. Kyläyhdistykset ovat maaseudun tärkeä voimavara ja myös yksi maalle muuttamisen vetovoimatekijöistä.

Monien tutkimusten mukaan yhä useammat suomalaiset haluavat asua, elää ja yrittää siellä, missä on tilaa ja rauhaa. Yle kysyi suomalaisilta taannoin, mikä alue on heidän henkinen kotinsa. Kyselyyn vastanneista ne, jotka kokivat henkiseksi kodikseen jonkin muun paikan kuin sen missä he asuvat, oli toiseksi suurin ryhmä Kainuuseen kaipaavat heti Lapin jälkeen. Valtiovallan tehtävänä onkin luoda puitteita kansallisesti sille, että ihmiset voivat asua ja yrittää siellä, missä heidän henkinen kotinsa on.

Kotipaikan tunne ja yhdistyksen aktiivisuus ei luonnollisestikaan vain riitä vetovoimaksi. Maaseudulle tarvitaan lisää työpaikkoja. Hallitus haluaakin satsata erityisesti biotalouteen, jolle syntyy jatkuvasti toimintamahdollisuuksia juuri täällä lähellä raaka-aineita. Myös etätyötä pystyy tekemään maalta käsin, verkkokaupan varasto voi olla ihan missä vain ja teollisuuttakin on mahdollista houkutella edullisilla maavuokrilla ja saatavana olevalla työvoimalla – kunhan yhteydet ovat kunnossa. Tietoliikenteen pitää toimia, mutta vähintään yhtä tärkeää on edelleen, että kulkuyhteyksien on oltava kunnossa.

Kuluvalla hallituskaudella yksi suurimmista tavoitteista meidän paltamolaisten näkökulmasta on valtatie 22:n peruskorjaus. On karua, että edellisen hallituksen poliittisten valintojen vuoksi alueeltamme otettiin viime hallituskaudella pois nämäkin varat, jotka oli Oulu-Kajaani-tien korjaukseen jo tarkoitettu ja varat riittivät enää vain tien päähän Oulun kaupungin alueelle.Vt22:n poistaminen pääosin korjauslistalta olikin selvä poliittinen valinta. Nyt on huolehdittava, että peruskorjaukseen palautetaan riittävästi varoja ja kunnostaminen saadaan käyntiin seuraavaksi Oulu-Kajaani-välin osalta.

Valtatien parannuksen yhteydessä tulee toteuttaa myös kauan kaivattu kevyenliikenteen väylä Paltamon ja Mieslahden välille. Asia on ollut tavoitteena Paltamon kunnalla koko ajan. Vilkas tie tulee siten merkittävästi turvallisemmaksi kulkea erityisesti lapsiperheille, mikä tukee myös asuinalueen kehittymistä hyvään suuntaan. .

Maaseudun kehittämiseen tarvitaan tukea myös valtiolta, mutta elävän maaseudusta teemme kuitenkin loppujen lopuksi me ihmiset. Tämä tapahtuma on hyvä osoitus siitä.

Nautitaan siis eloriehasta ja lämpenevästi loppukesästä!

Jaa tämä sivu: