Puhe Saaripäiväsunnuntaissa Manamansalon Portissa 24.7.2016

Hyvät manamansalolaiset ja Saaripäiväsunnuntain vieraat

Lisännyt: MariMaier 12. elokuuta, 2016

Hyvät manamansalolaiset ja Saaripäiväsunnuntain vieraat,

kiitos kutsusta tulla tuomaan tervehdys tapahtumaanne.

Täällä toimiva kyläyhdistyksenne on hyvä esimerkki aktiivisesta, esimerkillisestä kyläyhdistyksestä. Vaikka väkimäärä on vuosien saatossa saarella pienentynyt, te olette toimineet pitkäjänteisesti ja kehittäneet kyläänne laaja-alaisesti ja panostaneet kylän palvelujen järjestämiseen ja kehittämiseen.

Eilinen, jo kahdeksattatoista kertaa järjestetty Saaripäiväkonsertti on mahtava näytös siitä, että iso tapahtuma ei tarvitse isoa järjestelykuntaa – se tarvitsee vain sitäkin aktiivisemman kyläyhteisön. Ja aktiivisuuden tuloksen näemme myös täällä Saaripäiväsunnuntaissa tänään.

On mahtavaa nähdä, millaiset puitteet myös tässä Manamansalon Portissa sen yrittäjät ovat luoneet niin paikallisia ihmisiä, matkailijoita kuin vierailevia taiteilijoita varten. Olette osanneet loistavasti hyödyntää vahvuuksianne: jo Eino Leino samoili saaren ainutlaatuisessa luonnossa ja sai suurta innoitusta runoihinsa, nykyään saman mahdollisuuden saavat taiteilijat saaren Taideresidenssissä.

Hyvät ystävät,

Manamansalon luonnon lisäksi myös saaren historia on varsinainen aarreaitta ja siihen liittyvä ikivanha tarinaperinne on valttikorttinne, joka on mahdollista jalostaa matkailutuotteeksi. Kuulin, että myös tänään täällä Saaripäiväsunnuntaissa ohjelma liittyy Oulujärven seudun historiaan ja entisajan tarinoihin.

Maailman matkailujärjestön tutkimus matkailusta ja aineettomasta kulttuuriperinnöstä osoittaa, että sukupolvelta toiselle välittynyt ja jatkuvasti uudistunut perinne on muodostunut yhdeksi matkailun päämotiiviksi. Asiantuntijat ovatkin arvioineet, että vuoden 2020 matkailutrendejä Suomessa ovat mm. perinteisiin liittyvät arvot sekä myytit ja historia.

Kerrotaan, että Manamansalon nimi on mahdollisesti peräisin jo 1500-luvulta ja se viitannee manaamiseen. Saaren syntyyn liittyviä taruja on useita. Yksi taru kertoo saaren syntyneen, kun kaksi jättiläistä halusi päästä kuivin jaloin yli Oulujärven. He kaappasivat palasen maata järven rannalta ja heittivät sen Oulujärveen.

Tämä Jättiläisteema on itsellekin läheinen, sillä Jättiläiset ja isokokoiset miehet liittyvät vahvasti myös Paltamon historiaan. Lienevät niitä, jotka kävivät mielellään lomailemassa täällä Manamansalossa :-) Jatkossa Paltamo ja Manamansalo voisivatkin löytää matkailuyhteistyökuvioita esim. liittyen Jättiläisiin ja muihin alueen myytteihin liittyen.

Hyvät ystävät,

on aina mukava tulla puhumaan tapahtumaan, jossa välittyy paikallisuus ja ihmisten aitous. Sellainen on tämä tapahtuma tänään. Jatkakaa samaan malliin. Teillä on täällä paljon aihetta, josta olla ylpeitä!

 

Jaa tämä sivu: