Juhlapuhe Kainuun Opiston lukuvuoden päättäjäisissä 27.5.2016

Hyvät opiskelijat, opettajat ja muu juhlaväki

Lisännyt: MariMaier 30. toukokuuta, 2016

Hyvät opiskelijat, opettajat ja muu juhlaväki,

Kiitos, että saan olla täällä tänään juhlimassa lukuvuotenne päätöstä. Onnittelut teille kaikille valmistuville!

Olette saaneet opinnot valmiiksi kymppiluokalla, peruskouluun valmistavassa opetuksessa tai peruskoululinjalla. Paltamon oma Nutukka-ryhmä saa myös toimintansa päätökseen.

Kainuun ainutlaatuinen kansanopistomme on tarjonnut teille hyviä eväitä elämään. Olette voineet harjoitella jatko-opintoihin ja samalla olla osa kansainvälistä yhteisöä uusia ystäviä saaden. Opisto on voinut tarjota tarpeellisen välivuoden miettiä omaa suuntaa opiskelun merkeissä.

Kainuun Opistolla on pitkät perinteet. Niitä on syntynyt myös maahanmuuttajien kotouttamistyöhön. Tarkoitus on helpottaa asettumista maahamme ja auttaa suomalaiseen yhteiskuntaan tutustumisessa. Kotoutumisen tärkeimpiä eväitä ovat ennen kaikkea kielitaito ja koulutus.

Täällä opistolla saa siihen hyvän alun. Olette päässeet oppimaan suomen kieltä ja ehkä muitakin kieliä. Olette oppinut Suomen yhteiskunnasta ja hankkinut tarpeellisia tietoja ja taitoa tulevaan elämäänne. Kainuun opisto on tarjonnut opetuksen lisäksi mahtavat puitteet tutustua suomalaiseen ympäristöön ja luontoon. Pieni elävä kylä maaseutuympäristössä edustaa sitä, mikä on meille täällä Kainuussa tärkeää. Täällä on hyvä elää ja olla. Täällä voi rauhassa asettua taloksi, miettiä mitä tulevaisuudelta haluaa ja oppia suomalaisesta elämäntavasta ja kulttuurista.

Olenkin kuullut, että myös te Nutukat olette kotoutuneet Paltamoon hyvin ja löytäneet ystäviä. Pikkulinnut ovat myös visertäneet, että Suomen kielikin sujuu jo varsin mallikkaasti.

Kielellä onkin valtava merkitys onnistuneessa kotoutumisessa. Kieli on kaiken perusta ja keino osallistua ja vaikuttaa. Kieli toimii myös porttina koulutukseen ja työelämään.

Hyvä yleisö,

kotouttaminen on meille yhteiskunnallisesti tärkeä asia koko maassa. Suomeen kotiutuvat, kieltä oppivat ja työhön tai koulutukseen halukkaat tulijat ovat Suomelle iso mahdollisuus. On muistettava, että kotouttaminen ei ole pelkästään opettajien, viranomaisten tai muiden ammattilaisten työtä. Voimme osallistua siihen kaikki, ihan jokainen meistä.

Parhainta kotoutumista on se, että maahanmuuttajat saavat kantaväestöstä ystäviä ja tuttuja. Opiston muilla opiskelijoilla on tässä tärkeä rooli, mutta niin myös meillä kaikilla kuntalaisilla.

Toivoisinkin, että jokainen meistä kantasuomalaisista miettisi, miten osaltaan voisi edistää maahanmuuttajien kotoutumista Suomessa. Esimerkiksi harrastuksissa on helppo tutustua puolin ja toisin. Yhteisen kielen puuttuminenkaan ei haittaa – urheilussa elekielellä pärjää jo pitkälle. Olen ilolla kuunnellutkin kertomuksia myös paltamolaisilta nuorilta yhteisistä pallopelihetkistä teidän maahanmuuttajien kanssa.

Hyvät ystävät,

Viime aikoina maahanmuuttokeskustelu on saanut välillä ikäviäkin piirteitä. Vihapuhe ei ole missään määrin hyväksyttävää.

On ymmärrettävää, että maahanmuutto ja sen mukana Suomeen tulevat uudet tavat ja kulttuurit aiheuttavat jonkinlaista pelkoa, joka johtuu kuitenkin suurelta osin tietämättömyydestä. Tässä kuntien ja viranomaisten tiedottamisella on tärkeä rooli. Erilaisia kohtaamisia maahanmuuttajien ja paikallisten asukkaiden välillä pitäisi järjestää usein ja mahdollisimman luontevilla tavoilla. Monimuotoinen kulttuuri tuo mukanaan uusia rikastavia asioita, vaikka arvostamme ja pidämme kiinni myös omista perinteistämme.

Meidän tulee luoda Suomeen oma toimiva tapa kansainvälistyä omalla kotiseudullamme. Tämän opettelussa tulee antaa aikaa, jotta voimme aidosti vähentää ennakkoluuloja. On järjestettävä vain oikeita mahdollisuuksia eri kulttuureista tulevien yhdessä tekemiselle ja tutustumiselle aivan tavallisessa arjessa. Näin poistamme mahdolliset pelot, jota uuden kohtaamisessa syntyy.

Hyvät opiskelijat ja opettajat,

kiitos vielä teille ahkerasta työstä ja opiskelusta kuluneena lukuvuotena.

Kiitos myös siitä, että olette tulleet Paltamoon opiskelemaan. Toivon että olemme voineet auttaa sinua eteenpäin omaa suuntaa etsiessä. Hyvää kesää ja tsemppiä tulevaan omalla polullasi!

Jaa tämä sivu: