Avaussanat Paltamon 150-vuotisjuhlissa 5.7.2015

Hyvät paltamolaiset, arvoisa juhlaväki

Lisännyt: MariMaier 05. heinäkuuta, 2015

Hyvät paltamolaiset, arvoisa juhlaväki, 

Paltamon kunta muodostettiin 150 vuotta sitten eli reilu viisikymmentä vuotta jo ennen Suomen itsenäistymistä. Paltamon juuret ovat tunnetusti vahvat koko Kainuun emäpitäjänä, josta muut maakunnan pitäjät itsenäistyivät vuosien saatossa. Kunta on kokenut monenlaista aikojen saatossa, pitänyt pintansa tiukkoinakin aikoina ja ottanut suuntaa tulevaan uusilla avauksilla ja yhteistyöllä. Paltamon kunta on ollut edelläkävijä erityisesti omissa ja yhteisissä kokeiluissa, joilla on selvitetty uusia tapoja tuottaa palveluita ja kehittää aluetta omin keinoin. 

Myös Sipilän ensimmäinen hallituksen kärkihankkeisiin kuuluu tarpeisiin perustuvat ja ratkaisukeskeiset kokeilut sekä turhan sääntelyn vähentäminen. Kunnilta vähennetään ylimääräisiä tehtäviä ja niiden omaa ohjausvaltaa lisätään erityisesti elinvoimaan liittyvissä asioissa. Kunnille annetaan mahdollisuudet miettiä itse, miten lakisääteiset palvelut voisi toteuttaa järkevämmin ja kustannustehokkaammin. Tämä vahvistaa paikallista vastuunottoa ja harkintaa. Kunnille halutaan antaa tilaa luovuudelle ja innovatiivisille kokeiluille. Kuntiin voi syntyä erilaisia ratkaisuja mutta paikalliseen päätöksentekoon luotetaan ja sääntelyn sijaan tarkastellaan tuloksia. 

Tähän mahdollisuuteen kannattaa myös meidän Kainuussa ja erityisesti Paltamon kunnassa tarttua ja tehdä oma tulevaisuutemme. Mahatma Gandhi sanojen mukaan, ”meidän tulee olla se muutos, jota maailmalta odotamme”. 

Tervetuloa viettämään itsenäisen Paltamon kunnan 150-vuotisjuhlapäivää hienoa historiaamme muistaen  ja uutta kohti katsoen!

Jaa tämä sivu: