Juhlapuhe Wanhan ajan maatalousnäyttelyissä Vuolijoella 4.7.2015

Hyvät vuolijokelaiset ja Riihipihan vieraat

Lisännyt: MariMaier 05. heinäkuuta, 2015

Hyvät vuolijokelaiset ja Riihipihan vieraat, 

on suuri ilo tuoda valtiovallan tervehdys Vuolijoelle tänne Wanhan Ajan maatalousnäyttelyyn! Tässä pihassa voi nähdä ja kokea, miten entisaikaan on eletty ja itsensä työllistetty. Vaikka työtä on tehty käsin ennen hyvin paljon, se on koettu mielekkääksi, koska työpanos on näkynyt heti ja on voinut keskittyä oikeaan tekemiseen. 

Ja työtä riittää nykyäänkin sitä tekeville. Liian suuri osa työajasta vain kuluu tällä hetkellä byrokratian pyörittämiseen. Moni meistä on varmastikin miettinyt, miten onnistuimmekin elämään aiemmin ilman näin suurimittaista valvontaa. Lakeja ja säädöksiä tarvitaan turvallisuuden, tasapuolisuuden ja järjestäytyneen yhteiskunnan varmistamiseksi. Suomessa normien säätämisessä on kuitenkin menty jo liiallisuuksiin. 

Uusi Sipilän hallitus ja eduskunta lähtevät nyt vihdoin vähentämään sääntelyämme uusien velvoittavien normien sijaan. Hyviä esimerkkejä on jo aikamoinen lista. Keskustan kansanedustajat jalkautuvat edelleen kesätapahtumiin keräten kansalaisten toiveita normien purkuun, ja niitä kootaan myös Keskustan nettisivujen kautta.  Varsinainen valmistelutyö etenee työryhmissä, joihin olemme kansanedustajina jakautuneet, tukien samalla vastuunalaisten ministeriemme työtä. Sain itse tehtäväksi vetää yritystoiminnan ja investointien helpottamiseen keskittyvää valmisteluryhmää. Otankin mielelläni vastaan etenkin yrittäjyyteen liittyviä ehdotuksia turhista tai korjattavista pykälistä! 

Arvoisat pitäjäpäivien vieraat, 

maaseudun elämä on perustunut pitkälti pienyrittäjyyteen, joka on tärkein tapa tuoda jatkossakin maaseudulle töitä. Liian usein yrittäjän aikaa menee nykyään valvontalomakkeiden täyttämiseen tai alkuvaiheessa pitää tehdä yritykselle huonosti soveltuvia investointeja, jotka eivät tue varsinaista toimintaa. Myös tilojen suoramyyntiä pitää helpottaa. Etenkin nuoremman polven tulisi olla helpompaa työllistää itsensä kesäisin tai opintojensa ohessa. Suomessa tulee olla yksinkertaisempaa pitää kesäkahvilaa tai tuottaa ja myydä ruokaa, tuotteita sekä palveluita kesä-asukkaille.

Laajemmassakin mittakaavassa elämä jakautuu nykyisin perheen, työn, opiskelun tai kotona lasten hoitamisen välillä hyvin yksilökohtaisesti. Jotain työtä voi myös tehdä vain kesäisin tai talvisin. Yhteiskunnan tuleekin nähdä ja mahdollistaa muuttuvat elämäntilanteet, yksinkertaistaa tukia ja poistaa erilaisia tuloloukkuja. Normien tulee olla työtä mahdollistavia, eikä sitä estäviä. Työnantaminen ja -vastaanottaminen tulee olla jatkossa helpompaa ja kannattavampaa. Täällä Riihipihalla on kiertämässä venkoileva renki ja topakka piika. Joka haluaisi nykyäänkin (toivottavasti kuitenkin nohevana) kesärenkinä tai -piikana toimia, pitäisi se olla mahdollista ilman pelkoa karensseista tai muista tulomenetyksistä. Työnteon tulee olla aina kannattavaa. 

Hallitusohjelmaan on kirjattu myös palvelulupaus, jonka myötä julkishallinnon tulee kehittää palvelunsa joustavimmiksi, sujuvammiksi ja asiakasmyönteisemmiksi. Yritysten lisäksi Riihipihan tyyppisistä kesätapahtumista ja häistä tai muista perhejuhlista pitäisi pystyä tiedottamaan esimerkiksi tienvarsikylteillä ilman lupahakemuksia tai ilmoituksia ja puuttua vasta sitten asiaan kun ongelmia jossakin ilmenee. Toki ohjeistus vaaratilanteiden välttämiseksi on hyvä olla olemassa. Suomi on kuitenkin luottamusyhteiskunta. Siksi tarvitsemme vähemmän lupahakemuksia ja enemmän mahdollisuuksia luottamuksen osoittamiseen. 

Hyvät ystävät, 

näin kesän hengessä, jään siis odottamaan mielelläni ehdotuksia poimittavaksi sopivista byrokratian kukkasista!  Toivotan teille hyviä pitäjäpäiviä, alkukesää aurinkoisempia kelejä ja rentouttavaa Suomen suvea!

Jaa tämä sivu: