12.8.2018

Iltalehden jutusta koskien kansanedustajien taksimatkoja

Lisännyt: MarisannaJarva 12. elokuuta, 2018

Iltalehden jutusta koskien kansanedustajien taksimatkoja

Iltalehti selvitti 11.8. kansanedustajien taksin käyttöä kesä-heinäkuulta. Juttua on jatkojutkaistu myös muissa medioissa.

Hyvä, että eduskunnan kuluja tilastoidaan ja ollaan avoimia myös taksin käytössä. Olin omaksikin yllätyksekseni poikkeuksellisesti nyt kärkipaikoilla tilastossa. Asia olisi vaatinut lehtijuttua varten parempaa perehtymistä ja taustojen selvittämistä, jota tein nyt itse.

Jutussa kerrotaan edustajien kesä-heinäkuun taksimatkakustannuksista. En ole kuitenkaan heinäkuussa käyttänyt taksia lainkaan pääkaupunkiseudulla tai kotimatkoilla, koska en ole matkustanut eduskuntaan istuntotauolla. Selvisikin, että keväällä kertyneitä taksimatkoja on laskutettu useamman kuukauden ajalta kerralla alkukesän aikana.

Jutun kuvatekstissä myös kerrotaan, että käyttäisin taksia matkustaessani lentokentille Ouluun ja Kuopioon. Käytän taksia mennessäni Kajaanin kentälle, mutta jos esim. lennot ovat täysiä, menen junalla tai bussilla Ouluun tai Kuopioon ja sitten lähimmältä asemalta kentälle. Olen lähettänyt myös oikaisupyynnön toimittajalle näistä ja tieto julkisen kulkuvälineen käytöstä kentille oikaistiin, mutta ei useaa kuukautta koskeneesta yhteislaskutuksesta.

Ei ole silti yllätys, että pohjoisen edustajana taksimatkoja tulee paljon. Kotipaikkakunnaltani Paltamosta ei mene julkisia yhteyksiä tai lentokenttäbussia Kajaanin kentälle. Perheellämme on vain yksi auto, joten kuljen taksilla matkat kotoa aamuöisin Kajaanin kentälle ja takaisin.

Kaikki käyttämäni taksimatkat liittyvät työhöni tai ovat kodin ja eduskunnan välisiä. Pyrin ensisijaisesti kävelemään ja käyttämään julkisia kulkuvälineitä Helsingin sisällä kokouspaikkojen välillä. Siihen ei ole silti usein aikaa kansanedustajan minuutilleen aikataulutetussa työssä ja taksi on usein välttämätön. Päivät menevät usein pitkään ja jos joutuu matkustamaan iltamyöhään asunnolle, meille suositellaan taksin käyttöä.

Muutin myös työasuntoni vuosi sitten eduskunnan vierestä kävelyetäisyydeltä Etu-Töölöstä Vantaalle. Mieheni työn vuoksi poikamme ovat olleet luonani osan istuntoviikoista ja hankimme Vantaalta kaksion, koska Helsingin keskustassa siihen ei ollut varaa. Näinä viikkoina hoidan arjen pyörityksen yksin ja joudun lähtemään Vantaalle usein kiireellä kesken päivän, jotta ehdin asunnolle ja hakea pojat ennen päiväkodin sulkeutumista. Koska lapset ovat olleet luonani etenkin tänä keväänä, tämä on nostanut osaltaan myös matkakustannuksia. Tilanne tältä osin helpottaa ja muuttuu ensi syksynä ja keväänä, kun perheeni on arkiviikot pääasiassa Paltamossa ja minä yksin Helsingin päässä.

Marisanna Jarva, p. 044-3578828

Alkuperäinen juttu:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/201808102201127914_pi.shtml

Jaa tämä sivu: