Kannanotto 2.7.2016

Itsensä työllistäjien pompottelu ja pelottelu pois

Lisännyt: MariMaier 03. heinäkuuta, 2016

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva pitää vääryytenä, että monet itsensä työllistävät ovat joutuneet vuosien ajan viranomaisten ja työttömyyskassojen ristiriitaisten tulkintojen uhriksi. Muutoksen saamiseksi hallitus on selkeyttämässä työttömyysturvaa palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa.

-        Suomalainen sosiaaliturva rakentuu edelleen sille oletukselle, että ihminen on joko palkkatyössä tai yrittäjä. Työelämä on kuitenkin muuttunut. Itsensä työllistäjien työttömyysturvaan tulee korjaus, kun hallitus tekee esitykset selvitysmiesten syksyllä päättyvän työn pohjalta, Jarva totesi Paltamon Yrittäjämessuilla lauantaina 2.7. 

Jarva ihmetteleekin erityisesti Vihreiden taholta tullutta vääristelyä itsensä työllistävien työttömyysturvaa koskien. Vuoden alusta asti itsensä työllistäjät on luokiteltu myös työttömyysturvaa koskevassa laissa yrittäjiksi.

-        Tällä ei ole kuitenkaan tekemistä jo pitkään ongelmia aiheuttaneiden tulkintojen kanssa, jotka ovat voineet poiketa merkittävästi eri henkilöiden ja alueiden välillä, Jarva toteaa. 

Paljon huomiota on herättänyt tapaus,  jossa työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta teki poikkeavan päätöksen ja osuuskunnassa työskennellyt freelancer ei ollutkaan oikeutettu ansioturvaan. Päätökseen on haettu jo muutosta.

-        Tapaus on viime vuodelta, eikä sillä ole mitään tekemistä uuden työttömyysturvalain tai hallituksen aikeiden kanssa, vaikka varsinkin kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.) tällaista väittää toistuvasti. Politikointi aiheella on syytä vihdoin lopettaa ja keskityttävä tekoihin työllistymisen helpottamiseksi, Jarva vaatii.

Jaa tämä sivu: