Kannanotto 27.10.2017

Jarva ja Korhonen: Kainuussa tarve myös kuvataidelukiolle

Lisännyt: Admin 27. lokakuuta, 2017

Keskustan kainuulaiset kansanedustajat Marisanna Jarva ja Timo Korhonen pitävät epäjohdonmukaisena opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (Kok.) päätöstä erityisen tehtävän lukioiden jatkosta Kainuun osalta. Oli tärkeää saada varmistettua, että Kajaanin lukio voi jatkaa musiikin erityistehtävää ja myös Sotkamossa urheilulukio jatkuu erinomaisiksi arvioitujen toimintaedellytysten ansiosta. Pettymys kuitenkin on, että Kajaanin kaupungin hakemus lukion kuvataiteen erityistehtävän jatkosta sai hylkäävän päätöksen.

- On hyvä, että Sotkamon urheilulukiolle ja Kajaanin musiikkilukiolle saatiin jatkoa, mutta kuvataidelukion menetystä ei voida silti hyväksyä. Kajaanilla on edelleen vahvat perusteet kuvataidelukion säilyttämiseen erityisesti alueellisesta näkökulmasta, valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston jäsen Korhonen toteaa.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi toteutti OKM:n pyynnöstä arvioinnin erityisen koulutustehtävän hakemuksista. Karvi totesi erikseen arviossaan kuvataidetta koskien, että "myös Pohjois-Suomessa tarvitaan erityistehtävää tarjoava lukio, jotta oppilailla on tasa-arvoiset alueelliset mahdollisuudet jo lukioaikana saada taide-, media- ja muotoilualojen ammatillisia valmiuksia tulevia korkeakouluopintoja varten".

- Nyt opetusministerin päätöksen myötä pohjoiseen Suomeen ei jäisi kuitenkaan ainuttakaan kuvataiteisiin keskittyvää lukiota, kun sekä Rovaniemen että Kajaanin kaupunkien hakemukset hylättiin. Rovaniemellä jatkavat IB-lukion ja urheilulukion erityistehtävät. Taideyliopisto linjasi lisäksi, että vähintään nykyinen kuvataidelukioiden yksikkömäärä tulisi säilyttää. Kuvataidelinjalle on siten perusteltua saada jatkoa Kajaanissa, sivistysvaliokunnan jäsen Jarva linjaa.

Lukioiden erityistehtävistä tehtyyn päätökseen voivat hylkäyksen saaneet koulutuksen järjestäjät hakea osaltaan muutosta.

- Odotamme, että opetusministeri korjaa päätöstään tarkemman vaikutusten arvioinnin jälkeen pohjoisen Suomen huomioivaksi.

Jaa tämä sivu: