Tiedote 22.6.2016

Jarva kysyy alv-velvollisuusrajan nostosta

Lisännyt: MariMaier 25. kesäkuuta, 2016

Keskustan kainuulaisen kansanedustajan Marisanna Jarvan mielestä yritysten arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa tulee nostaa nykyisestä 10000 eurosta ylöspäin. Jarva osoittaa kirjallisessa kysymyksessään hallitukselle huolensa siitä, että Suomi jää arvonlisäverovelvollisuuden osalta jatkuvasti kauemmaksi muista Euroopan maista menettäen tässäkin suhteessa kilpailukykyään.

-        Euroopan unionin alueella alv-velvollisuuden raja on yleisesti n. 30 000-50 000€, joissakin maissa paljon korkeammallakin. Hallituksen tavoitteena on helpottaa pienyrittäjyyttä ja edistää itsensä työllistämistä. Alv-alarajan nostaminen ylemmäksi antaisi useammalle tähän paremman mahdollisuuden, Jarva toteaa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen uusin selvitys tukee Jarvan ehdotusta. Tutkimuksen mukaan nykyinen alaraja selvästi estää pienten yritysten kasvua, sillä alv-rajan ylityksestä johtuvat hallinnolliset kustannukset ovat yritykselle luultua suuremmat.

-        Tutkimuksen mukaan yritykset reagoivat liikevaihtorajaan vähentämällä myyntiään ja yritys ei uskalla lähteä kasvamaan. Tämä ei ole kenenkään etu, Jarva sanoo.

Alv-verovelvollisuuden alarajan nostamista on aiemmin pidetty ongelmallisena vedoten kilpailun vääristymiseen. Jarva ei tähän usko ja vertaa Suomea muihin maihin.

-        Muissa maissa rajat ovat korkeammat ja niitä on toistuvasti nostettu, joten tätä ongelmaa ei siellä tunnu olevan. Vaikka raja nostettaisiin 30 000 euroon, tuon suuruinen liikevaihto tarkoittaisi useimmissa yrityksissä kaikkien kulujen jälkeen yrittäjälle juuri ja juuri perustoimeentuloa ja yritystoiminta olisi siten yhä pienimuotoista, Jarva tähdentää.

Jarva ei myöskään hyväksy perinteistä perustelua rajan nostamiseen tarvittavasta EU:n poikkeusluvasta.

-        Viro on parhaillaan hakemassa poikkeuslupaa ja on nostamassa rajan 40.000 euroon, joten miksi me emme voisi, Jarva kysyy.

 

Jaa tämä sivu: