Lehdistötiedote 19.3.2016

Jarva kysyy sähkönsiirtohintojen alueellisista eroista

Lisännyt: MariMaier 21. maaliskuuta, 2016

Keskustan kainuulainen kansanedustaja Marisanna Jarva on huolissaan sähkönsiirron hintojen alueellisista eroista ja kysyy kirjallisessa kysymyksessään, mitä hallitus aikoo tehdä erojen tasoittamiseksi. Jarva ehdottaa ratkaisuksi mm. alueellista sähköveroa.

- Lumisilla ja pitkien etäisyyksien alueilla, jossa sähköyhtiöiden kustannukset ovat suurempia ja siirtohinnat korkeampia, joutuvat asiakkaat epätasa-arvoiseen ja kohtuuttomaankin asemaan. Hintaeroja voitaisiin tasoittaa Ruotsin mallin tapaan sähköverolla, jossa vero olisi harvaan asutuilla alueilla matalampi. Tällä myös kannustettaisiin näillä alueilla elämiseen ja yrittämiseen.

- Myös sähköverkkojen investointiaikoja jatkamalla investointipaineet yhtiöillä vähenisivät, Jarva huomauttaa.

Koska sähköyhtiöt ovat velvollisia maksamaan kuluttajille korvauksia pitkistä sähkökatkoksista ja sähköyhtiöt haluavat välttyä näiltä, linjoja kaapeloidaan maan alle edullisempien ja elinkaarta jatkavien kunnossapitotöiden sijaan. Tämä kustannuspaine siirtyy siirtohintoihin ja tuntuu suoraan kuluttajien rahapusseissa. Jarva ehdottaa ratkaisuksi ns. sähkönsiirron kaskovakuutusta.

- Asiakkaan pitäisi voida itse päättää, millaisen sähkökatkoksen on valmis hyväksymään. Sähköyhtiö voisi tarjota pienempää siirtomaksua ilman oikeutta katkoksista tuleviin korvauksiin ja täyskaskon haluava asiakas maksaisi isommat siirtomaksut saaden korvausoikeuden. Tällä tavoin sekä asiakkaat että sähköyhtiöt voisivat vaikuttaa itse kustannuksiin, Jarva ehdottaa.

Jaa tämä sivu: