Juhlapuhe Hallinnoijat ry:n 35. vuosijuhlassa

Lisännyt: MarisannaJarva 03. marraskuuta, 2018

Hyvät Hallinnoijat ja taustatukemme!

Iloista juhlavuosi-iltaa kaikille ja onnittelut merkkivuodesta! Hallinnoijilla on takanaan kunnioitettava 35 vuoden rupeama ainejärjestönä. Juhlavuosi on erittäin hyvä syy juhlia niin tänään kuin koko viikkokin, kuten ohjelman mukaan olette tehneetkin. Kiitos myös omasta ja puolisoni puolesta kutsusta tähän iltaan ja huomiselle Sillikselle. On ilo olla täällä tänään Vaasan yliopistosta valmistuneena hallintotieteilijänä sekä koulutus-, tutkimus- ja tiede-asioista vastaavan eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenenä.

On hienoa, että perinteitä pidetään yllä. Erilaiset tapahtumat ja vierailut huvin ja hyödyn yhdistelmänä olivat ainejärjestön päätehtäviä myös silloin kun itse opiskelin hallintotieteitä täällä Vaasassa. Hallinnoijat tarjosivat mahdollisuuksia tutustua urapohdintojen kannalta mielenkiintoisiin vierailukohteisiin ja esimerkiksi muiden yliopistojen vastaavien alojen opiskelijoihin. Huvipuolelta on mieleen jäänyt esimerkiksi hallareiden edustusjoukkueessa olo VYY:n lumenveistokisoissa ja mäenlaskussa omatekoisilla laskuajokeilla, joihin en suostuisi nykyisellä itsesuojeluvaistolla menemään. Mutta hauskaa meillä oli.

Hyvä juhlaväki,

Vaasan yliopisto on pieni ja kotoinen kampus sekä tiedeyhteisö, johon oli helppo kainuulaisena sujahtaa. Kävimmekin eilen perheen kanssa näyttämässä pojillemme äidin opinahjoa. Juuri mikään ei ollutkaan muuttunut kauniilla ja toimivalla kampusalueella muutamaa meren rannalle rakennettua uutta rakennusta lukuunottamatta.


Myös Vaasan positiivinen ilme on selvästi kasvanut ajoistamme. Yliopisto on vahva ja näkyvä. Työelämän ja korkeakoulujen yhteistyötä painottavilla muutoksilla voidaan suosia Vaasan yliopiston tyyppisiä korkeakouluja. Energiaklusterista puhutaan paljon, mutta yliopiston olisi syytä nostaa sitä osaamista enemmän esiin, mitä hallinto- ja viestintätieteet tarjoavat.

Hallintotiede on valtio-oppiin ja yhteiskuntapolitiikkaan verrattuna konkreettista, ajassa kiinni olevaa ja työelämälähtöistä yhteiskuntatieteellistä koulutusta. Se on tarjonnut hyvän ja laajan sivistyksen erilaisiin tehtäviin. Hallinnon ja julkisjohtamisen vaikutus on keskeinen yhteiskuntaan ja globaalisti vaikkapa ilmastotavoitteiden ja hiilijalanjäljen osalta. Jokainen vaikuttaa myös omilla valinnoillaan, mutta isommat, ilmaston kannalta merkittävimmät sopimukset, uudistukset ja ratkaisut tehdään poliittisilla päätöksillä ja julkisen hallinnon toimesta. Te opiskelette siten keskeistä alaa myös tulevaisuuden ratkaisujen osalta.

Arvoisa juhlaväki,

Aloitin opintoni Vaasassa syksyllä 2002. Ennen opintojen alkua en tuntenut Vaasan yliopistosta tai hallintotieteiden opiskelijoista ketään. Kotiuduin kuitenkin pian ja löysin paikkani niin tieteenalalta kuin opiskelijavaikuttamisessa. Sain syntymässä maailmanparantajan vikaa, rakkauden kotiseutuun ja ratkaisuhakuisen persoonan. Lähdin siksi opiskelemaan Vaasaan aluetiedettä, joka antaa eväitä kehittää omaa aluettani käytännössä ja tarttua isoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Valinta oli osaltani oikea.

Pääaineessamme muodostui pienen fuksiryhmän kanssa tiivis porukka. Keskeinen rooli oli myös alan tutkijoilla ja professoreilla, joista Hannu Katajamäki vaikutti eniten opintoihini persoonallisella ja lämpimällä tyylillään. Hän opetti keskustelevalla tyylillä ja sitä kautta opinnoissa innostava opas akateemiseen maailmaan. Omasta pääaineporukasta löysin myös mm. parhaimpiin ystäviini kuuluvan kämppiksen ja tutorin, josta tuli myöhemmin myös kaasoni ja lapseni kummitäti, jonka luona olemme nytkin perheen syysvapaalla.

Tiedekuntani alan lisäksi minua kiinnosti myös yrittäjyys ja johtaminen perheeni yrittäjätaustan vuoksi. Vaikka ideaa tulevasta ammatista ei vielä ollut, näiden teemojen parissa halusin opiskella ja työskennellä. Nämä aiheet ovat tukeneet myös tähänastista uraani. Valmistuttuani olen työskennellyt yrittäjäjyysvalmentajana ja toiminut yrittäjänä. Johtamistaitoja ja hallinnon tuntemusta olen saanut kehittää myös niin opiskelijajärjestöjen johdossa kuin nykyisissä luottamustehtävissäni.

Opintojen ohessa toimin Vaasan yliopiston ylioppilaskunnassa edaattorina ja hallituksessa (varapuheenjohtajana ja sosiaalipoliittisena vastaavana) vuonna 2004. Tämä toi tutuksi paikallisen ja valtakunnallisen vaikuttamisen opiskelijapolitiikassa ja polku vei silloin myös päähallituspuolueen opiskelijajohtajaksi. Useimmat nykyiset kollegani eduskunnassa ovatkin tuttuja jo niiltä ajoilta. Opiskelijajärjestöissä toiminta on siis vaikuttanut keskeisesti siihen, missä työssä nykyisin olen. Ja mikä sukunimeni nykyisin on. Periferiayliopistojen yhteistyön kautta löytyi viereen aviopuolisokin, ja hän on myös tänään täällä ilona seurassamme.

Tein kandidaatintutkinnon ns. varmuuden vuoksi vuonna 2005 ollessani päätoimisesti opiskelijavaikuttajana, jos olisi käynyt niin että olisin jatkanut työssäoloa pidempäänkin. Valmistuin alkuvuodesta 2008, eli maisterina on nyt oltu 10 vuotta. Tein jo Kainuuseen palattuani työn ohessa graduni Kainuun maakuntahallintokokeilusta ja Euroopan itsehallintoalueista, joista tulevat maakunnat ottavat nyt mallia.

Hyvät Hallarit,

teissä piilee paljon potentiaalia ja osaamista. Opintojen alussa ei useinkaan ole vielä lainkaan varmaa, mihin tarkasti suuntautuu tai mikä on unelma-ammatti, jota varten asettaisi tietyt tavoitteet tai kävisi tietyt kurssit. Ammatinvalinnalla ei ole kiirettä, vaan polku löytyy seuraamalla rohkeasti omia kiinnostuksen kohteita ja vahvuuksia.

Opiskelu on tärkeää, mutta vasta työelämässä pääsee soveltamaan opiskeltuja asioita. Matkan varrella erilaiset projektit ja harjoittelut ovat kirkastaneet ammatti-identiteettiä ja vahvistaneet suuntaa. Työpätkät julkisella ja yksityisellä puolella sekä järjestöissä ovat avanneet silmiä. Eri sektorit oppivat toisiltaan niin johtamisen, tiimityön, markkinoinnin kuin projektiosaamisen osalta, ja näitä taitoja tarvitaan laajasti työelämässä. Yhteistyötä ja ymmärrystä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä tarvitaan myös yhä enemmän, joten kokemus näistä kaikista on vain hyväksi.

Koskaan ei voi myöskään korostaa liikaa verkostoitumisen merkitystä työelämässä. Pohjaa siihen luodaan usein niin opiskelijatoiminnassa kuin kesätyö– ja harjoittelupaikoissa. Valtion virastojen, ministeriöiden, kuntien ja eri organisaatioiden tulisi tarjota laajasti erilaisia harjoittelupaikkoja ja –ohjelmia alan opiskelijoille.

Kannustankin teitä kaikki olemaan avoimia ja lähtemään rohkeasti kokeilemaan eri suuntia ja tarttumaan tarjouksiin. Carpe diem- tyyliin tarttumalla hetkiin voi löytää itsensä mielenkiintoisista paikoista, joilla voi olla ammatillisen kehittymisen kannalta suuri vaikutus. Työuralla koetaan nykyisin myös useampi eri ammatti, mikä on rikkaus niin osaamisen kuin elämänkokemusten kannalta.

Hyvä juhlaväki, 

Vaasan hallintotieteilijät on kasvattajaseura monelle poliitikolle, viranhaltijalle, asiantuntijalle ja menestyneelle yrittäjälle. Hallintotieteet ovat tehneet Vaasan yliopistosta monitieteellisen ja yhteiskunnallisesti vaikuttavamman. Hallintotieteilijät ovat aina olleet vähemmistönä Vaasassa, mutta täältä on noustu aktiivisesti vaikuttamaan niin kampusyhteisössä kuin koko yhteiskunnassa. Olkaa ylpeitä tästä!

Olen itse ollut ja olen tyytyväinen, että sain uralleni ja opinnoilleni sellaisen pohjan kuin mitä hallintotieteet Vaasassa tarjosivat. Toivon, että tekin vuosien päästä voitte todeta saman asian, olitte sitten missä tehtävissä tahansa. Näillä sanoilla toivotan mukavia ja ikimuistoisia juhlia kaikille, opiskeluintoa ja innostavia elämän seikkailuja!

Jaa tämä sivu: