Kannanotto 19.11.2018

Junaliikenneselvitys tarpeen Pohjois-ja Itä-Suomen elinkeinoille

Lisännyt: MarisannaJarva 19. marraskuuta, 2018

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva pitää tärkeänä, että elinkeinoministeri Lintilä (Kesk.) selvityttää Pohjois- ja Itä- Suomen saavutettavuuden kehittämismahdollisuudet junaliikenteen osalta. Ministeri Mika Lintilä julkisti tänään Kainuun matkallaan asettavansa selvityshenkilön selvittämään junaliikenteen saavutettavuuden vaikutuksia itäisen ja pohjoisen Suomen elinkeinoelämälle. Selvityksessä arvioidaan myös, miten Helsinki-Kajaani -yöjunavuoro vahvistaisi työllisyyttä ja vauhdittaisi matkailua.

- Selvitys on erittäin tärkeä Kainuun ja koko Savon radan alueen matkailun ja muun elinkeinoelämän tulevaisuudelle. Saavutettavuus, kulkuyhteydet ja etenkin poikittaisliikenne ovat maakuntiemme haaste, johon on saatava lisäratkaisuja. Odotan, että selvitys antaa selkeät suuntaviivat, mitkä ovat mahdollisuudet Kainuussa kaivatuksi jäädyn yöjunan palauttamiselle. Joukkoliikenteen lisäämisellä olisi positiivisia vaikutuksia myös ympäristön kannalta, Jarva linjaa.

Sipilän hallitus on ottanut vakavasti alueemme työvoimapulan ja saavutettavuuden haasteet. Etenkin Kainuussa merkittävään osaajapulaan vastaamiseksi valmistellaan juuri valtion ja maakunnan välistä siltasopimusta ja toimia tarvitaan myös liikenneyhteyksien kehittämiseksi niin asukkaiden, yritysten kuin matkailijoiden kannalta.

- Aiemmin investointeja etenkin harvaan asutun alueen liikenteeseen on nähty vain menoeränä. Olennaista Lintilän päättämässä selvityksessä onkin saada ensi kerran tietoa, miten panostukset Pohjois-ja Itä-Suomen liikenteeseen vaikuttavat elinkeinoelämän kehittymiseen. Muissa Pohjoismaissa investoinnit maakuntien liikenteeseen nähdään moninkertaisesti tuottavana sijoituksena aluetalouteen ja siten etuna koko maalle. Junaliikenteen lisäksi onkin tärkeää saada vastaava selvitys myös lentoliikenteelle ja sen kehittämiseksi lippuhintoja laskien.

Elinkeinoministeri Lintilä kiersi Kainuussa maakunnan kansanedustajien kanssa maanantaina tutustuen mm. Śkoda/ Transtechin tehtaaseen ja osallistuen Kajaanin ammattikorkeakoululla järjestettyyn Elinvoimaa alueilta- yleisötilaisuuteen.

Jaa tämä sivu: