Kannanotto

Kainuulainen, sinulla on valtaa

Lisännyt: MarisannaJarva 21. toukokuuta, 2014

Kunkin puolueen ja linjan kannattajat haluavat omat edustajansa EU-parlamenttiin ja muihin merkittäviin eurooppalaisiin vaikutuspaikkoihin. On nähtävissä, että eteläisessä Suomessa korkeasti koulutettu väestö äänestää näissäkin vaaleissa muuta Suomea aktiivisemmin, mikä näkyy suoraan vaalituloksessa ja pitkään myös poliittisessa asetelmassa. Tämä ei välttämättä ole Kainuun tai muun Pohjois- ja Itä-Suomen eduksi, vaan torvisoittoa etenkin keskittämistä ajavien puolueiden vaalimenestykselle.

Me itse olemme täällä pohjoisessa ja itäisessä Suomessa vastuussa siitä, lähdemmekö äänestämään ja ketä päättämään EU:sta tulevista säädöksistä. Eli juuri niistä asioista, jotka valtaosin vaikuttavat myös Suomen eduskunnan päätöksiin sekä kuntien, yritysten ja yhdistysten toimintaan, siis joka päiväiseen elämäämme. Vaikka EU:sta tulee myöshyviä asioita, on meidän aloitettava normien purkutalkoot, joilla byrokratiaa vähennetään sekä direktiivejä tehdessä että etenkin niiden toimeenpanossa Suomessa. Pohjatyö on aloitettava Euroopan unionista ja siksi sinne on saatava mahdollisimman paljon maalaisjärjellä varustettuja edustajia, jotka ymmärtävät koko Suomea ja sen tarpeita.

Tätä ymmärrystä ei ole ollut nykyisillä hallituspuolueilla. Niiden harjoittamasta politiikasta ja ponnettomuudesta esimerkiksi Suomelle tärkeiden EU:nalue- ja maataloustukien puolustamisessa voi olla syystä tuohtunut, puhumattakaan palveluiden turvaamisessa kaikille asuinpaikasta riippumatta. Näistä koko Suomelle tärkeistä asioista on meidän pidettävä huolta ja siksi näitä asioita ajaville tarvitaan tukea vaaleissa äänestäjiltä. Ei ole yksi hailee, käykö itse äänestämässä ja kannustaako myös muita siihen. Nyt voimme todella auttaa omaa asiaamme riippumatta siitä, herättävätkö EU-asiat itsessä erityistä intohimoa ja paloa. Niitä löytää ehdokkaista, joilla on sanottavaa ja jotka ovat tarmokkaita viemään viestiä eteenpäin.

Halusimme tai emme, EU-vaalien tulos määrittää niin käytännön politiikassa kuin puoluekannatuksen tasolla tulevien eduskuntavaalien lähtöasetelmat ja Suomen suuntaa kriittisille lähivuosille. Olemmeko eriarvoistuva, velkaantuva ja poliittisiin äärilaitoihin tukeutuva liittovaltion osanen vai jokaisen ihmisen ja alueen vahvuuksiin luottava ja niistä terveen kasvun, työpaikat ja hyvinvoinnin varmistava maa?On ehkä kulunutta sanoa J.F.Kennedyn tavoin, ”älä kysy, mitä maasi voi tehdä hyväksesi, vaan mitä Sinä voit tehdä maasi hyväksi”. Tämä on kuitenkin totisinta totta erityisesti tällä viikolla, kun nähdään, minkä linjan kannattajat käyvät antamassa tukensa äänestyskopissa. Pieni vaiva sinulta kaiken muuttaa voi!

Marisanna Jarva
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja (kesk.)
Paltamo

Jaa tämä sivu: