Kannanotto 15.2.2019

Kannanotto: Esitys sähkönsiirtohintojen pienentämiseksi harvaan asutulla alueella tarpeen

Lisännyt: MarisannaJarva 15. helmikuuta, 2019

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva pitää erittäin tärkeänä asun­to-, ener­gia- ja ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri Kim­mo Tii­li­kai­sen (kesk.) esitystä säh­kö­ve­ron alen­tamisesta har­vaan asut­uilla seuduilla. Ruot­sis­sa vas­taa­va alu­eel­li­nen por­ras­tus on käy­tös­sä ku­lut­ta­jien säh­kö­ve­ros­sa pohjoisissa maakunnissa.

- Olen tällä kaudella etsinyt ratkaisuja sähkönsiirtohintoihin puuttumiseksi ja tehnyt aloitteita tähän alueemme asukkaita puhuttavaan aiheeseen. On välttämätöntä, että valtio puuttuu voimakkaammin sähkönsiirtohintojen kasvaviin alueellisiin eroihin. Ministeri Tiilikaisen esittämä malli näkyisi pienempinä sähkönsiirtolaskuina alueilla, joissa sähkönsiirtoverkkojen rakentamiskustannukset ovat muuta maata merkittävästi suuremmat, Jarva linjaa.

Sähkönsiirtohintojen nousupaineita on hillitty jo aiemmin tällä kaudella korotuskatolla ja vaikeissa luonnonoloissa toimiville yhtiöille on annettu säävarmuuden toteuttamiseen jatkoaikaa, jota ne ovat myös hakeneet ja saaneet. Pienempi sähkövero rahoitettaisiin poistamalla energiaveron palautukset yritysten fossiilisen energian käytöstä.

- Tämä malli edistäisi myös samalla uusiutuvan energian käyttöä ja ilmastotavoitteita. Edelleen lisäksi tarvitsemme harvaan asutun alueen sähkönsiirtoyhtiöille investointien tasausjakson pidentämistä ja kaikille kuluttajille mahdollisuutta hyödyntää alhaisen säh­kön­hin­nan het­kiä älyverkkojen avulla. Tarvitsemme useita toimia siirtohintojen kohtuullistamiseksi, Jarva vaatii.

Lisätietoja: Marisanna Jarva, p. 044 3578828

Jaa tämä sivu: