Tiedote 17.5.2018

Kärnä ja Jarva esittävät pohjoiseen verokannustinta - työvoima liikkeelle työtulovähennyksellä

Lisännyt: MarisannaJarva 17. toukokuuta, 2018

Keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Marisanna Jarva ovat valmistelleet lakialoitteen, jossa ehdotetaan työtulovähennyksen korottamista Lapin, Kainuun ja Pohjois-Karjalan maakuntien sekä Koillismaan alueella. Työtulovähennyksen korotus merkitsee matalampaa työn verotusta. Kyseiset maakunnat ja alueet kärsivät jatkuvasta työvoima- ja osaajapulasta erityisesti matkailu- ja ravintoalalla, teollisuudessa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten osalta. Kansanedustajien aloite tähtää työvoiman parempaan liikkuvuuteen taloudellisten kannustimien kautta.

- Aloitteemme mukaisesti näiden alueiden palkansaajat saisivat työtulovähennystä maksimissaan tuhat euroa enemmän kuin muualla Suomessa. Tämän myötä palkansaajien nettotulo kasvaisi keskimäärin noin 70 eurolla kuussa. Puhtaan matemaattisesti tarkastellen reformimme toteuttaminen maksaisi valtiolle noin 115 miljoonaa euroa vuodessa mutta mikäli tämän avulla saadaan todella työvoima ja osaajat liikkeelle, ovat vaikutukset valtiontaloudelle lopulta positiiviset, edustajat toteavat.

Kärnän ja Jarvan aloite on kokeilulaki, joka säädettäisiin viidelle vuodelle. Tämän aikana voitaisiin seurata alueiden kehitystä ja työtulovähennyksen enimmäismäärän noston vaikutuksia. Kansanedustajat muistuttavat, että vastaavan tyyppinen malli on käytössä Norjan pohjoisilla alueilla, joilla palkansaajat maksavat 3,5% alempaa valtion tuloveroa kuin muualla Norjassa.

- Kokeilulle on vahvat perusteet jo senkin takia, että näillä alueilla on muita heikommat valtion palvelut ja etäisyys niihin on yleensä pitkä. Ihmiset siis maksaisivat veroa suhteessa saataviin palveluihin. Pidämme tätä oikeudenmukaisena, Kärnä toteaa.

- Potentiaalinen työvoima on näillä alueilla vähentynyt myös pitkään jatkuneen nuorten ikäluokan ja koulutuksen tarjonnan pienenemisen vuoksi. Pohjoisen työvoimapulaan nopeampaan vastaamiseen tarvitaan laaja toimenpideohjelma ja tämä olisi yksi konkreettinen keino, Jarva linjaa.

Kärnän ja Jarvan aloitteeseen aloitetaan keräämään allekirjoituksia eduskunnassa tällä viikolla ja aloite jätetään toukokuun aikana.

Jaa tämä sivu: