Kolumni Paltamon paikallislehdessä Väylässä 30.8.2018

Kesäkuulumisia

Lisännyt: MarisannaJarva 30. elokuuta, 2018

Harvinaisen lämmin kesä on takana. Vietimme perheen kanssa kesää Kainuussa helteestä nauttien kotona ja tapahtumissa. Oli mukavaa nähdä monia vanhoja tuttuja etenkin Paltamossa Rannalla Picnic- konserteissa, Kuhakunkussa ja We love YsäriXXX- bileissä.

Alueemme on täynnä hienoja kesätapahtumia, joissa käydä. Tapasin paikallisia niin Kajaanin markkinakadulla, Pudasjärven markkinoilla ja Suomussalmen Köhäkässä. Ristijärvellä pääsin kokeilemaan juustoleivän paistamista ja muitakin paikallista osaamista sai ihailla tapahtumissa ja kesäteattereissa. Hyrynsalmella retkeilimme Hallan Ukon jalanjäljillä ja Linnanvirran tunnelmasta nautittiin Kajaanissa. Suomussalmella järjestettiin Kainuun maakuntajuhla, josta sain Paltamoon mukaan viemisiksi Kainuun vihreästä kivestä tehdyn viestipallon maakuntajuhlan seuraavaksi järjestävään kuntaan.

Kesän aikana aloitteestani toteutui myös liikenne –ja viestintäministeri Anne Bernerin vierailu Kainuuseen. Ministeri sai ympäri maakuntaa kansalaisilta, päättäjiltä ja yrittäjiltä monia terveisiä ja toiveita Kainuun hankkeista, ja monia tärkeitä tavoitteita vietiin eteenpäin vierailulla. Visiitistä otsikoihin nousi teiden kunnossapito, josta Bernerkin oli huolissaan: liikenneministeriö on halunnut ensi vuoden valtion budjettiin lisää euroja etenkin korjausvelan hoitamiseksi, mutta valtiovarainministeriö on esittänyt 400 miljoonaa euroa pienempää summaa. Korjausrahojen nollausta ei voida hyväksyä ja neuvottelut jatkuvat syksyn.

Viime viikolla Keskustan eduskuntaryhmämme piti kesäkokouksen Vantaalla. Veimme kansalaisilta terveisiä etenkin tienpitoon, pienituloisten tilanteeseen kuin maatalouden ahdinkoon liittyen. Kesän 2017 runsaiden sateiden ja tämän kesän kuivuuden vuoksi vakaviin satomenetyksiin tarvitaan kriisitukea pikaisesti. Lisäksi tarvitaan iso rakennemuutos markkinoihin. Tilanne korjaantuisi jo muutamalla sentillä per myyty tuote, kun lisäraha ohjautuisi tuottajalle. Pääministeri Sipilän nimittämä Reijo Karhisen työryhmä valmistelee toimia, joilla tavoitellaan tilojen yrittäjätulon vahvistamista 500 miljoonalla eurolla.

Kesäkokouksessa suunnattiin tulevaan ja linjattiin, että hyvinvoinnin perusta pohjautuu koko maan voimavarojen hyödyntämiseen entistä vahvemmin. Tavoitteena on oltava eheä Suomi, jossa kaikki ovat mukana ja jokaisella on mahdollisuus elää mielekästä ja merkityksellistä elämää. Suomi on turvallinen maa, joka toimii aktiivisessa vuorovaikutuksessa ja tasapainossa ympäröivän maailman kanssa. Myös ympäristöstä on huolehdittava ylisukupolvisen periaatteen mukaan.

Viime lauantaina vietettiin valtakunnallista Suomen luonnon päivää. Paltamolaiset järjestöt ja yritykset järjestivät ensimmäistä kertaa omannäköisen Paltamon luonnon päivän. Oulujärven rannassa Käärmeniemessä oli koettavana monia luontoon liittyviä toimintapisteitä. Pienessä pitäjässä saadaankin yhdessä näkyvää ja kiinnostavaa aikaan. Sama pätee myös maakunnan ja maan kehittämiseen: yhdessä olemme enemmän.

Jaa tämä sivu: