Kannanotto 18.1.2019

Keskustan Jarva ja Parviainen: Korkeakouluille vakautta rahoitukseen

Lisännyt: MarisannaJarva 18. tammikuuta, 2019

Oulun vaalipiirin kansanedustajat ja sivistysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Marisanna Jarva ja Ulla Parviainen ovat tyytyväisiä, että torstaina hyväksyttyyn korkeakoulujen rahoitusmalliin saatiin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toiveita huomioitua. Keskustan vaatimilla muutoksilla lisättiin läpinäkyvyyttä sekä vakautta korkeakoulujen rahoitukseen vuosille 2021–2024.

- Tiskin alta ministeriöstä jaettavan rahoituksen osuutta ei tule kasvattaa enempää. Rahoituksesta myös neuvotellaan jatkossa avoimemmassa prosessissa. Tämä korkeakoulujen toive toteutetaan, Jarva ja Parviainen toteavat.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoitusmalliin tuli rajoitin, jonka mukaan vuosina 2021 ja 2022 yksittäisen korkeakoulun rahoitus ei voi laskea vuositasolla edelliseen vuoteen nähden yli 3 prosenttia enempää. Ammattikorkeakoulujen strategiarahoituksen osuus ei myöskään nouse, vaan nämä varat käytetään korkeakoulujen TKI-toimintaan ja ylempiin AMK-tutkintoihin.

- Oli tärkeää saada muutosturvaa korkeakouluille, jotta suuria negatiivisia yllätyksiä ei tulisi rahoitukseen. Strategisen rahoituksen nousu ei olisi myöskään kannustanut yhteistyöhön, vaan olisi lisännyt entisestään kilpailua korkeakoulujen välillä, Keskustan sivistyspäättäjät toteavat.

Rahoitusmalli on työkalu rahoituksen jakamiseen laadun ja vaikuttavuuden perusteella. Merkittävimmät uudet muutokset liittyvät perustutkintojen painoarvon ja jatkuvan oppimisen vahvistamiseen.

- Tavoitteena on nostaa suomalaisten koulutustasoa ja lisätä panostuksia tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Jatkossa on lisättävä korkeakoulutuksen aloituspaikkoja osaajapulassa oleville alueille kuten Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Ensi kaudella on tavoiteltava myös lisäparannusta korkeakoulujen perusrahoitukseen, Jarva ja Parviainen linjaavat.

Lisätietoja: Marisanna Jarva, p. 044 357 8828 ja Ulla Parviainen, p. 050 513 2023

Jaa tämä sivu: