Kannanotto 5.9.2018

Keskustan Jarva: Perheen ja yrittäjyyden yhdistäminen helpommaksi

Lisännyt: MarisannaJarva 06. syyskuuta, 2018

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva edellyttää, että vanhemmuuden ja yrittäjyyden yhdistämiseltä poistetaan esteitä. Tämä kannustaisi osaltaan perheen perustamiseen sekä itsensä ja muiden työllistämiseen. Keinoja ovat perhevapaauudistus, tuloloukkujen ja turhien normien purku sekä taloudelliset kannusteet yrittämiseen.

Yrittäjän päivän kynnyksellä tekemässäni kyselyssä naisyrittäjille tärkeimpiä asioita olivat vapaus ja vastuu työssään sekä ajankäytön osalta, myös perheen kanssa. On myös selvää, että Suomessa tarvitaan pienyrittäjille uusia verokannustimia ja joustavia lastenhoitomahdollisuuksia, Jarva toteaa.

Yrittäjävähennyksellä on tuotu yrittäjät ja palkansaajat tasa-arvoisempaan asemaan verotuksessa. Työttömyysturvaa voi nyt myös käyttää oman yrityksen perustamiseen. Tulevaisuudessa perintöverotuksen pienentäminen olisi monille pienille ja sukupolvenvaihdosta suunnitteleville yrittäjille tärkeä yrityksen jatkuvuuden kannalta.

Hallitus selvityttää myös parhaillaan budjettiriihessä päätetyn mukaan vaikutukset arvonlisäveron alarajan nostosta, jota on odotettu pitkään. Ensi hallituskaudella on saatava päätös alarajan nostosta, joka kannustaisi monia aloittamaan yrityksen ja samalla työllistäen itsensä vaikkapa kotona lasta hoitaessa, Jarva linjaa.

Yrityksen ja perheen perustaminen ajoittuvatkin monilla samoihin aikoihin. Yrityksen aloittaminen on voinut estyä taloudellisen epävarmuuden vuoksi tai haasteeseen yhdistää perhe ja yrittäjyys. Useat pienten lasten vanhemmat haluaisivat kuitenkin ryhtyä yrittäjiksi juuri siksi, koska voisivat itse vaikuttaa työnkuvaan ja työaikoihinsa.

Viimeisin uusi parannus yrit­tä­jäperheille on, että sa­mas­sa talou­des­sa asu­va, ei-omistava perheenjäsen voi saada jatkossa työttömyysturvaa riippumatta siitä, onko työskennellyt perheyrityksessä vai ei. Ensi kaudella on tehtävä myös laajasti valmisteltu ja hyvin rahoitettu perhevapaauudistus, jossa lisätään perheiden vapautta valita haluamansa hoitomuoto kenenkään tulotason tippumatta, Jarva vaatii.

Jaa tämä sivu: