Kannanotto 6.3.2019

Keskustan Jarva, Puska ja Saarikko: Tabujen sijaan apua alkoholistille perheineen

Lisännyt: MarisannaJarva 06. maaliskuuta, 2019

Keskustan kansanedustajat Marisanna Jarva, Pekka Puska sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ovat huolissaan, miten päihderiippuvaiset pääsevät Suomessa vaikuttavaan hoitoon asuinpaikasta ja tuloistaan riippumatta. Suomessa on arvioitu olevan 400 000 alkoholistia, joista suurin osa on eri aloilla työssäkäyviä ja perheellisiä ihmisiä.

Eduskunnassa avattiin eilen tiistaina 5.3. ensimmäistä kertaa työelämässä olevan alkoholistin ja hänen läheistensä kamppailua saada apua ajoissa. Keskustan eduskuntaryhmän järjestämässä tilaisuudessa eduskunnassa erityisavustajana toiminut yhteiskuntatieteiden maisteri Konsta Heikkilä ja näyttelijä, teatteritaiteen maisteri Natalil Lintala kertoivat työpaikoilla ylläpidettävistä täydellisyyden kulisseista ja alkoholistin vaikeuksista saada apua työyhteisössä.

”Lähes jokaisella meistä on kokemus läheisen päihderiippuvuudesta. Häpeän takia ilmiötä ei riittävästi tunnisteta ja tunnusteta eikä tilanteeseen puututa, ennen kuin päihderiippuvaisen elämä, talous ja ihmissuhteet romahtavat. Mallia olisikin katsottava muista Pohjoismaista, joissa tabuja aiheessa on purettu. Ruotsissa 80% alkoholisteista ohjataan hoitoon työkaverien tukemana työterveyshuollon kautta”, toteaa kansanedustaja Marisanna Jarva (kesk.).

Tilaisuudessa päihdealan asiantuntijat kertoivat väitöstutkimuksesta koskien läheisten kokemuksia alkoholistin lähipiirissä ja toipuessa, sekä päihderiippuvaisten hoitomahdollisuuksista. Päihdehuolto on Suomessa hyvin hajanaista ja resurssit tarpeeseen nähden niukat. Myös Suomessa päihderiippuvuus on todettava sairaudeksi, jotta hoitoonohjaus ja lähetteen saaminen olisi aina mahdollista.

”Alkoholiriippuvuuden ehkäisy on ilman muuta hyvä kansallinen tavoite. Meillä kuitenkin on jo suuri määrä ihmisiä läheisineen, joita pitää auttaa pääsemään eroon koko lähiympäristölle tuskaa tuottavasta riippuvuudesta. Tämän varmistamiseksi eri hoitomuotojen vaikuttavuudesta ja tarjoamisesta tulisikin tehdä kattava kansallinen selvitys”, toteaa kansanedustaja, professori Pekka Puska (kesk.).

Arvioiden mukaan suomalaisista on 5-10 prosenttia alkoholiriippuvaisia. Se merkitsee suuria inhimillisiä seurauksia sairastuneille itselleen ja hänen lähiomaisilleen. Yhteiskunnalle kustannukset ovat miljardiluokkaa vuosittain sotessa, sairaspoissaoloina työstä ja ihmisten tippuessa tukien varaan.

”Päihdehoitoa ja alkoholipolitiikkaa tulee jatkossa tarkastella etenkin lasten ja perheiden hyvinvoinnin näkökulmasta ja toimia tarvitaan tulevan hallituksen ohjelmaan. Vaikuttavan hoidon tuloksena yhä suurempi osa alkoholiriippuvaisista pystyisi elämään normaalielämää ja olemaan töissä ja poissa hoitokierteestä”, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Keskustan eduskuntaryhmä järjesti tiistaina 5.3. eduskunnassa seminaarin päihderiippuvuudesta sekä siitä toipumisesta. Tilaisuudessa puhuivat alan asiantuntijoita, sekä ministeri Saarikko ja kansanedustajat Puska ja Jarva.


Lisätietoja
Pekka Puska, puh 040 7715571 ja email pekka.puska(at)eduskunta.fi
Marisanna Jarva, puh 044 3578828 ja email marisanna.jarva(at)eduskunta.fi
Ministeri Saarikon erityisavustaja Elina Das Bhowmik, puh 0295 163 109 ja email elina.dasbhowmik(at)stm.fi

Jaa tämä sivu: