Kannanotto 3.5.2018

Koulujen kesälomien siirrosta laajoja hyötyjä

Lisännyt: MarisannaJarva 03. toukokuuta, 2018

Keskustan kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Marisanna Jarva kannustaa Sipilän hallitusta valmistelemaan peruskoulujen kesälomien siirtoa ja selvittämään sen vaikutukset kouluihin ja oppilaille. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi selvityksen kesälomien siirron vaikutuksista Suomen matkailuelinkeinoon. Sen mukaan matkailutulo kasvaisi kesällä noin 219 miljoonaa euroa ja alan työpaikat lisääntyisivät 1300 henkilötyövuoden verran.

- Tulos on rohkaiseva, sillä 93 % vastaajista näki kesälomien siirrolla elokuun loppuun olevan positiivisia vaikutuksia matkailuelinkeinolle. Selvitykseen vastanneiden mukaan kesälomien siirto vaikuttaisi myös työvoiman saatavuuteen ja rekrytointiin eniten Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa, Länsi-Suomessa ja Ahvenanmaalla, Jarva summaa.

Kotimaan matkailu kasvaisi kesäkauden pidentyessä elokuun loppuun. Palveluiden tarjonnan parantuminen lisäisi myös ulkomaisia turisteja, sillä elokuu on yleisin lomakuukausi Euroopassa. Nykyään koulujen alkaessa ja kotimaan matkailun hiljentyessä suuri osa matkailukohteista sulkeutuu.

- Monien muiden maiden lailla myös Suomessa pari viikkoa myöhemmin alkavalla ja päättyvällä kesälomalla olisi matkailun kehittymiselle yllättävän suuri merkitys. Perheiden lomasuunnittelun kannalta siirto toisi myös enemmän mahdollisuuksia lapsille nauttia elokuun lämpimistä keleistä yhdessä vanhempiensa kanssa, Jarva toteaa.

Kesälomien siirto tulee arvioida myös koulujen kannalta ja kuulla heitä, joita asia eniten koskee. Jarva odottaa, että opetus- ja kulttuuriministeriö tekee viimeistään nyt selvityksen lomien siirrosta myös koulujen, oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan kannalta.

- Lomien siirto on tehtävä luonnollisesti oppilaiden ja opetuksen ehdoilla. Pidentyvää kevätlukukautta voitaisiin tarvittaessa keventää esimerkiksi pidemmällä pääsiäis- tai vappulomalla. Toteutukseen on monia mahdollisuuksia. Tarvittaessa myös kokeiluun halukkaita maakuntia löytyy varmasti Suomesta, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: