Kolumni julkaistu Kalevassa 15.11.2017

Koulutus ja tutkimus vahvistamaan valttejamme

Lisännyt: AnnaKaarina 28. marraskuuta, 2017

Pohjoiselle Suomelle on entistä tärkeämpää kehittää alueen vahvuuksiin liittyvää tutkimus- ja koulutustoimintaa. Erityisesti metsä- ja kaivosteollisuus tarjoavat valtavia mahdollisuuksia kehittää uusia materiaaleja, yritystoimintaa ja tuotantoa lähellä raaka-aineitamme. Suurimman hyödyn saavutamme alueemme yhteistyöllä tutkimuspohjaisen yritystoiminnan kehittämiseksi.

Hyvänä esimerkkinä ovat Kainuussa vauhtiin päässeet monimetalliyhtiö Terrafame, raitio- ja junavaunuja tuottava Transtech sekä kehitteillä oleva biotuotetehdas KaiCell Fibers Oy, joihin liittyvää koulutusta ja tutkimusta tehdään paljon Oulun alueella.

Yritysten uudet tuotteet ja teknologiat tuovat lisäarvoa erityisesti Oulun yliopistolle. Sen alla Kajaanissa aloittaakin ensi vuonna modernin biojalostuksen tutkimusryhmä ja lahjoitusprofessuuri biotalouden tuotantoprosesseihin ja mittaukseen liittyen. Rahoitukseen osallistuvat myös Kainuun liitto, Kajaani, Valmet Automation, St1 ja Luonnonvarakeskus.

Terrafamen monimetalliyhtiö on saamallaan yksityisrahoituksella rakentamassa nikkeli- ja kobolttisulfaatteja valmistavan tehtaan, tavoitteena markkinajohtajuus etenkin sähköautojen akkukemikaalien valmistajana. Omavaraisuudella mineraaleissa voidaan lisäksi houkutella akkuteollisuuden suurtehtaita Suomeen.

Terrafamen monimetalliuuttolaitoksessa tuotetaan jatkossa myös monia harvinaisia maametalleja, joita tarvitaan niin älylaitteissa ja roboteissa kuin avaruus- ja puolustusteollisuuden tarpeisiin.

Mahdollisuus omavaraisuuteen harvinaisissa materiaaleissa luokin Suomelle turvallisuuspoliittisen merkityksen suurvaltojen nyt hallitsemilla maailmanmarkkinoilla.

Muihin uusiin mahdollisuuksiin kuuluu muun muassa kaivosten jätevesien esipuhdistus puusta jalostettavalla nanoselluloosalla, joka pidättää tehokkaasti metalleja ja sulfaattia. Kaivannais- ja metalliala sekä metsäteollisuus yhdistettäessä metallia jalostetaan jatkossa nanosellun kanssa vahvemmiksi ja kevyemmiksi tuotteiksi, tiede on tässä vielä aluillaan.

Erilaisia korkean jalostusarvon tuotteita tullaan kehittämään myös KaiCellin yhteyteen rakentuvassa biotalouden ekosysteemissä, jolle esikuvaa tuo Oulussa kehittynyt it-ala.

Tutkimus vahvistaa maamme elintärkeää vientiä, josta 2/3 tehdään Uudenmaan ulkopuolella. Täydessä toiminnassaan Terrafame luo 4 300 henkilötyövuotta, kun yksi yhtiön työpaikka synnyttää yli kuusi työpaikkaa pohjoiseen ja koko maahan alihankinnan ja toimitusketjujen kautta. Tutkimuspohjaisen yritystoiminnan kehittäminen maakunnissamme on siis isänmaallinen teko 100-vuotiaalle Suomelle.

Jaa tämä sivu: