Kannanotto 8.10.2018

Kuljetustuen ja joukkoliikenteen kehittäminen maakunnille tärkeää

Lisännyt: MarisannaJarva 09. lokakuuta, 2018

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva pitää Pohjois-Suomelle tärkeänä kuljetustuen kehittämistyöryhmän perustamista ja arkiaamujen asiointiliikenteen palautumista Kajaani-Oulu-välille.

- On tärkeää, että saimme varmistettua nämä molemmat alueen liikenteen kehittymiselle tärkeät asiat, eikä aluettamme jätetä paitsioon. Aktiivisella edunvalvonnalla ja oma-aloitteisilla esityksillä on vaikutusta, Jarva summaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on asettanut työryhmän kartoittamaan ja valmistelemaan kuljetustuen kehittämisvaihtoehtoja maakuntauudistukseen valmistauduttaessa. Pohjois-Suomen sahateollisuuden, betoniteollisuuden ja kuljetusalan yritykset ovat pitkään toivoneet, että kuljetustuki saadaan kestävämmälle ja vaikuttavammalle pohjalle.

- Pohjois-Suomessa kuljetustuki on välttämätön ja budjettiriihessä hallitus nostikin tuen viidestä kuuteen miljoonaan euroon ensi vuodelle. Jatkossa tavoitteena tulee olla mallin kehittäminen logistiikkatuen suuntaan, alueen rajaaminen pohjoisemmaksi sekä vertailla sitä Ruotsin malliin, jossa tuki on paljon suurempi ja antaa kansainvälistä kilpailuetua.

Kajaani-Oulu-välillä lopetettiin alkusyksyllä viimeinen bussin aamuvuoro ja asiasta tuli kansalaisilta aiheellista palautetta. Tilalle saatiin uusi vuoropari, joka mahdollistaa päiväasioinnin Ouluun kainuulaisille opiskelijoille sekä esimerkiksi viranomaisasioiden hoitamisen ja yliopistollisessa sairaalassa käynnin.

- Tulevien maakuntien yksi keskeinen tehtävä on alueen liikennesuunnittelu niin joukkoliikenteen kuin kuljetustuen kaltaisesta logistiikkatuesta päättäen. Alueiden toimivan ja pitkäjänteisen liikennejärjestelmän vuoksi on tärkeää, että maakuntien asukkaat saavat vihdoin päätösvallan heitä koskevista asioista omalle alueelleen, Jarva linjaa.

Lisätietoja: Marisanna Jarva, p. 044-3578828 

Jaa tämä sivu: