Kolumni Kainuun Sanomissa 21.4.2017

Kuntavaaleista kohti koko maan kehittämistä

Lisännyt: MariMaier 21. huhtikuuta, 2017

Kuntavaalit on käyty ja uudet päättäjät kaikkiin Suomen 311 kuntaan ovat nyt selvillä. Lämmin kiitos myös omasta puolestani luottamuksesta!

Kuntavaaleissa valitaan päätöksentekijät paikallista kehittämistä varten. Onkin harmi, että äänestysprosentti jäi valtakunnallisesti keskiarvon alle. Erityisen harmillista oli äänestysaktiivisuus Kajaanissa, jossa vain alle puolet äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Toivottavasti osaamme tehdä oikeita asioita kansalaisvaikuttamisen lisäämiseksi niin kunnassa, kouluissa kuin kodeissa, että ensi vaaleissa voimme petrata. Äänioikeus ei ole maailmassa itsestäänselvyys, vaan aiempien sukupolvien meille ansaitsema oikeus, jota on syytä oppia arvostamaan ja käyttämään jo nuoresta lähtien.

Vaikka mediassa on ruodittu kuntavaalien häviäjiä ja voittajia, vaalitulos noudatti pitkälti samaa linjaa kuin aiemminkin. Pääministeripuolue menetti noin prosenttiyksikön kannatustaan, kuten kuntavaaleissa on tapahtunut poikkeuksetta 1980-luvulta lähtien. Oppositiopuolueet vahvistivat kannatustaan samoin kuin kaikissa kuntavaaleissa 1990-luvulta lähtien. Poikkeuksellinen vaalitulos oli oikeastaan vain siitä näkökulmasta, että pääoppositiopuolue SDP menetti kannatustaan, vaikka kaikki muut oppositiopuolueet kasvattivat kannatustaan.

Kannatusprosenttien sijaan kunnissa kuitenkin tosiasiassa merkitsevät ja asioista päättävät valtuutetut. Keskusta on valtuustopaikkojen määrässä mitattuna yhä suurin puolue. Keskusta on puolustanut harvaan asuttuja alueita ja halunnut turvata koko Suomen voimavarat. Taloudellisesti hyvin vaikeana aikana ja tiukkojen päätösten jälkeen koen, että vaalituloksen myötä saimme tuen valitulle linjalle, paikallisuudelle ja kuntien kehittämiselle. 

Myös Kainuussa Keskustaan luotetaan edelleen. Kainuun näkökulmasta kuluneella hallituskaudella onkin tehty monta hyvää päätöstä: esimerkiksi synnytyssairaalamme sai jatkoa, uusi sairaala rakennusluvan ja tieverkostoa parannetaan. Tulevan sote- ja maakuntauudistuksen myötä palvelut turvataan koko maassa ja kaikille maakunnille annetaan Kainuun mallinkin innoittamana itsehallinto ja omaa kehittämisvoimaa. 

Tulevaisuudessa pienillä kunnilla on yhtäläiset tai jopa paremmat mahdollisuudet menestyä, kun suurimmat kustannusten menopaineet ja muutokset jaetaan ja toteutetaan suuremmilla hartioilla yhteistyössä koko alueen ja valtion kanssa. Pienten kuntien taloustilanne helpottuu ja puheet kuntien pakkoliitoksista voidaankin hyvin lopettaa.

Keskittymällä kuntien elinvoiman tukemiseen turvaamme myös maakuntamme jatkon. Yhdelle tai kolmelle kunnalle ei säilytetä omaa maakuntaa ja viidellekin se on erittäin epätodennäköistä. Kuntien jatkosta puhuttaessa tuleekin kantaa vastuu sanomisistaan eli siitä, halutaanko maakuntamme itsehallinto hävittää vai annetaanko Kainuun vastata omasta aluekehittämisestään myös jatkossa.

Tekemistä ja innostavaa kehittämistä tulee siis riittämään myös uusilla kuntapäättäjillä kuin myös tulevilla maakuntapäättäjillä. Yhteistyöllä Kainuu saadaan kasvun tielle.

Jaa tämä sivu: