Kannanotto 27.9.2016

Kv-opiskelijoiden houkuttelu onnistuu laadulla

Lisännyt: MariMaier 28. syyskuuta, 2016

Keskustan kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Marisanna Jarva uskoo Suomen korkeakoulujen pysyvän myös tulevaisuudessa houkuttelevina kansainvälisille opiskelijoille, vaikka opiskelu muuttuu EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille maksulliseksi. Jarva painottaa, että yksinään houkuttelevuus ei tule, vaan se vaatii kehitystyötä erityisesti korkeakouluissa sekä kansallisella tasolla. Jarva puhui asiasta eduskunnassa järjestetyssä tilaisuudessa tiistaina 27.9.

- Jotta kv-opiskelijat löytävät Suomen koulutuksen huippumaana, koulutussisältöjä ja tukipalveluja tulee kehittää opiskelijalähtöisimmiksi ja niitä markkinoitava kohdennetummin. Maksullisuus luo tarpeen parempaan opiskelijan huomiointiin ja oikeilla toimintatavoilla hakijamäärät saadaan korkealle. Kehittyvissä maissa korkeakoulutuksen kysyntä lisääntyy ja laadukkaasta koulutuksesta ollaan valmiita maksamaan. Vähävaraisille voidaan koulutus myös edelleen turvata stipendijärjestelmän kautta. Nämä pystymme tarjoamaan, Jarva linjaa.

Jarva toteaa Ruotsin jo näyttäneen esimerkkiä siitä, että maksullisuus ei ole este houkuttelevuudelle. Siellä lukukausimaksut otettiin käyttöön vuonna 2011 ja ulkomailta tulevien korkeakouluhakijoiden määrä on ensimmäisten vuosien laskun jälkeen nyt palannut entiselle tasolle, joissain yliopistoissa jopa korkeammalle.  Jarvan mielestä naapurista voidaan ottaa nopeampaa oppia ja korkeakoulujen pitää profiloitua erityisesti siinä, missä ne ovat onnistuneet tähänkin asti hyvin.

- Korkeakoulujemme yhteydet työelämään suomalaisten opiskelijoiden kanssa ovat vahvuutemme, joita on edelleen lisättävä. Uraohjaus ja opiskelujen aikaiset projektit työnantajien kanssa on otettava myös kansainvälisten koulutusohjelmien keskiöön. Työ kv-opiskelijoiden koulutuksen ja palveluiden kehittämiseksi hyödyttää kaikkia opiskelijoita, korkeakouluja ja alueiden elinkeinoelämää, Jarva kannustaa.

Jaa tämä sivu: