Mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 11.7.2016

Lainmuutos parantaa itsensä työllistävien tilannetta

Lisännyt: MariMaier 12. heinäkuuta, 2016

SUOMEN YRITTÄJIEN työmarkkinajohtaja Janne Makkula kirjoitti (HS Mielipide 7.7.) vuodenvaihteen työttömyysturvalain muutoksesta ja oikoi yhtenä asiantuntijana jälleen väitettä siitä, että laki olisi lisännyt itsensä työllistävien ongelmia työttömyysturvansa kanssa. Makkula vastasi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon ja Vihreiden Yrittäjien puheenjohtajan Kaisa Hernbergin kirjoitukseen (HS Mielipide 1.7.).

Itsensä työllistävillä on jo vuosien ajan ollut ongelmia työttömyysturvansa kanssa viranomaisten ja työttömyyskassojen ristiriitaisten tulkintojen vuoksi. Siksi Juha Sipilän (kesk) hallitus on valmistellut ja valmistelee lukuisia muutoksia, jotka parantavat itsensä työllistäjien ja freelancereiden asemaa.

Itsensä työllistävien arki on meille tuttua yksinyrittäjinä sekä luovien alojen toimijoiden kanssa töitä tehneinä. Arjen sudenkuopiksi koituvat usein järjestelmän kankeus sekä eri hakemusten ja selvitysten venyvät käsittelyajat ja tulkinnat, jolloin tuloista syntyy entistä suurempi epävarmuus. On väärin, ettei työtarjouksia uskalleta ottaa vastaan sen pelossa, että päätöksiä joutuu odottamaan kauemmin tai tulot voivat pienetä yksittäisen keikan takia.

Sosiaaliturva on rakentunut oletukselle, että ihminen on joko kokoaikainen palkansaaja tai yrittäjä. Työelämä on kuitenkin muuttunut, ja itsensä työllistäminen sekä osa-aikainen pienyrittäjyys lisääntyvät koko ajan.

Siksi työ- ja elinkeinoministeriö kartoittaa nyt muutostarpeet itsensä työllistäjien työttömyysturvaan ja -vakuutusjärjestelmään. Järjestelmää on muutettava siten, että se vastaa nykyistä työelämää. Siirtymien palkkatyön ja yrittäjyyden välillä on oltava sujuvia ja keikkatyön tekemisen nykyistä helpompaa ja kannattavaa.

Iso ratkaisu asiaan olisi lopulta perustulo, joka riittävän suuruisena ja verotuksen avulla tasattuna toisi yksinkertaisen tavan korjata myös monia itsensä työllistävien sosiaaliturvan ongelmia. Se takaisi freelancerin ajoittaisiin työttömyysjaksoihin edes perustason toimeentulon ilman byrokratiaa.

Keskustan nuori polvi on ajanut perustuloa jo vuosikymmeniä, ja nyt Sipilän hallituksen aikana sen toteutusta vihdoin myös kokeillaan. Itsensä työllistävien tilanteeseen tarvitaan pelottelun sijaan käytännön apua.

 

Marisanna Jarva
kansanedustaja (kesk), Paltamo

Hanna Kosonen
kansanedustaja (kesk), Savonlinna

 

Jaa tämä sivu: