Kannanotto 7.11.2016

Maaseudun posti ja laajakaista turvataan

Lisännyt: MariMaier 08. marraskuuta, 2016

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva on tyytyväinen liikenne- ja viestintäministeri Bernerin esityksiin turvata postinjakelu maaseudulla viitenä päivänä viikossa sekä mahdollistaa laajakaistatuki entistä useammalle. 

-          Nämä molemmat uudistukset ovat osoituksia siitä, että Sipilän hallitus haluaa pitää elämän ja elinkeinojen edellytyksistä huolta koko maassa, Jarva iloitsee. 

Parhaillaan lausunnolle lähteneen esityksen mukaan Postin kirjeiden yleisjakeluvelvollisuus jatkuu viitenä päivänä viikossa haja-asutusalueilla ja turvaa samalla myös sanomalehtien jakelun. Taajama-alueilla, joissa sanomalehtien jakelu on muutoin turvattu, laki antaa mahdollisuuden poiketa viisipäiväisestä jakelusta.

-          Vaikka Postin viisipäiväinen yleisjakeluvelvollisuus koskeekin vain kirjepostia, velvollisuuden jatkumisella turvataan samalla myös sanomalehtien jakelu harvaan asutuilla alueilla. Näin jokainen suomalainen saa jatkossakin sanomalehtensä joka arkipäivä, Jarva toteaa.

Lakiesitys mahdollistaa yhdessä liikennekaaren kanssa jakelupalveluiden yhdistelyn ja kilpailuttamisen. Jarvan mukaan uudistus lisää myös yritystoimintaa koko maahan. 

-          Koska Posti ei toimi jatkossa ainoana postinjakelijana, palveluita voivat tuottaa myös erilaiset kuljetuspalveluita tarjoavat yritykset. Näin henkilö-, tavara- ja postikuljetusten yhdistäminen onnistuu nykyistä joustavammin. Tämä tuo eritoten haja-asutusalueille lisää toimeentulomahdollisuuksia, Jarva toteaa.

Liikenne- ja viestintäministeriö uudistaa myös laajakaistatukilain. Jatkossa tukea laajakaistan rakentamiseen voi saada tontin rajalle asti kun sen saanti on aiemmin rajoitettu kahden kilometrin päähän talosta. 

-          Tämä on erityisen tärkeää harvaan asuttujen alueiden verkkoyhteyksille. Nyt laajakaistaverkko pystytään toteuttamaan merkittävästi kattavammin, Jarva kiittää.

Jaa tämä sivu: