Kannanotto 14.6.2016

Maatalouden ahdinkoon vastataan vihdoin

Lisännyt: MariMaier 14. kesäkuuta, 2016

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva on hyvillään, että hallitus on tarttunut aktiivisesti toimiin maanviljelijöiden ahdingon taltuttamiseksi.

-          Maaseutuvirasto on otettu ministeriön tiukempaan ohjaukseen ja myöhässä olevat tuet tulevat maksetuiksi tämän kuun aikana. Ensi vuoden tukia aikaistetaan tämän vuoden syksylle. Valtiontakauksia maksuvalmiuslainoille ja maksuhelpotuksia valtionlainoille myönnetään. Liiallisen byrokratian vähentäminen on käynnistetty tuottajien arjen helpottamiseksi, Jarva toteaa.

Jarvan mielestä kotimaisilla julkisilla ja yksityisillä ostoilla on iso rooli alkutuotannon kannattavuuteen.  Hankintoja on ohjattava kotimaisen ruoan käyttöön ja kuluttajan on tiedettävä,  mistä ruoka tulee.

-          Tuotteiden epäselvä tai harhaanjohtava markkinointi on estettävä vaatimalla selkeät alkuperämerkinnät. Lisäksi julkisissa hankinnoissa on otettava käyttöön kotimaisen ruoan laatukriteerit. Enää ei tule ostaa ulkomailta elintarvikkeita, jotka on tuotettu huonommilla kriteereillä tai epäeettisissä oloissa, Jarva vaatii.

Hallitusohjelman mukaisesti suomalaisen ruoan vientiin panostetaan ja elintarvikeyritysten kanssa etsitään parhaillaan uusia vientikohteita erityisesti Aasian markkinoilta. Myös biokaasun ja muiden uusien tuotantoalojen kehittymistä tuetaan maatilojen kannattavuuden parantamiseksi.

-       Ilmastonmuutos ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen tulevat vaikuttamaan siten, että maatiloja tarvitaan tuottamaan hajautettua energiaa tavoitteiden toteutumiseksi. Kiertotalous on maaseudun mahdollisuus, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: