Kirjoitus Metsä-Kainuu -lehdessä 31.5.2018

Metsät järkevässä käytössä

Lisännyt: MarisannaJarva 31. toukokuuta, 2018

Kainuu on metsien maakunta. Alueellemme ja kansallisesti on välttämätöntä, että metsätalous vahvistuu ja uudistuu. Tämä on myös ilmaston etu. Erilaisen metsän käytön, matkailun ja suojelun tarpeet on mahdollista ja tarpeellista sovittaa yhteen. Metsästä elävinä olemme samassa veneessä.

Suomen metsänhoito on ilmastoteko: metsiämme hoidetaan vastuullisesti. Helsingin yliopiston ympäristönsuojelun professori Jussi Kaupin mukaan Suomen rajoittaessa metsien käyttöä kysyntä vain kohdistuisi muualle, jossa tuotanto on tehottomampaa ja johtaisi suurempiin hakkuisiin. Jos metsiä ei käytettäisi, niistä tulisi lopulta päästölähde, kuten Kanadassa.

Ruotsista olemme huimasti jäljessä hakkuutasosta. Kainuussa vuosikasvusta käytetään vielä muuta maata vähemmän. Metsävaramme kasvavat jatkossakin käyttöä enemmän ja yhdeltä hehtaarilta saadaan lisää puuta. Tämä on perusta myös uusille puuta käyttäville investoinneille.

Puusta saadaan vaihtoehtoja esimerkiksi muoville ja ympäristölle haitallisille prosesseille. Sipilän hallitus edistää uusiutuvien materiaalien käyttöä ja muoviverolla muovin vähentämistä. Puukuidulla korvataan mm. mikromuovia sisältävää polyesteria. Suomen ja Kainuun tulee olla edelläkävijä näissä maailman ympäristötalkoissa.

Metsätalous ja suojelu ei sulje pois toisiaan. Alueen asukkaiden, metsänhoidon ammattilaisten ja alan toimijoiden ennakoivaan yhteistyöhön on tarpeen panostaa. Erityisesti Kainuuseen kohdistuvien metsäkiistojen välttämiseksi eri toimijoiden osallistamisessa on tarpeen kehittää uusia tapoja. Meillä on paljon syitä kehittää rakentava suomalainen malli pitämään huolta vihreästä kullastamme.

Jaa tämä sivu: