Lehdistötiedote 10.7.2015

Ministeri vastasi Jarvan huoleen starttirahoista

Lisännyt: MariMaier 10. heinäkuuta, 2015

Keskustan paltamolainen kansanedustaja Marisanna Jarva jätti 12.6. hallitukselle kirjallisen kysymyksen koskien starttirahojen riittävyyden turvaamista. Starttirahaan vuodelle 2015 tarkoitetut määrärahat ovat niin Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla kuin muuallakin maassa loppumassa ja tieto tästä tuli keväällä yllättäen aloittaville ja jo toimintansa aloittaneille yrittäjille. Jarva oli huolissaan siitä, että starttirahojen loppumisen vuoksi monen yrityksen aloittaminen voi viivästyä, pysähtyä kokonaan ja pahimmassa tapauksessa osaajat voivat lähteä pois alueelta.

-          Esimerkiksi Kajaanin ammattikorkeakoulusta valmistuu pelialan ammattilaisia, joiden tavoite ja ainoa mahdollisuus työllistyä on perustaa oma yritys, Jarva totesi kysymyksessään. 

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin antamasta vastauksesta käy ilmi, että starttirahaa on voitu myöntää toistaiseksi sitä hakeneille ja kriteerit täyttäville yrittäjille. Starttirahat ovat kuitenkin sidottuja valtion talousarviossa oleviin määrärahoihin, joiden vähyys on nyt johtanut siihen, että aloittavat yrittäjät saavat starttirahaa vain ensimmäiselle kolmelle kuukaudelle, eikä jo aloittaneille yrittäjille enää myönnetä jatkoa starttirahaan vastoin aiempaa tietoa. Jarva kysyi myös, onko starttiraha mahdollista eriyttää palkkatuesta samalta työllisyysmäärärahojen momentilta, koska tuet eivät palvele samaa kohderyhmää. Aloittava yrittäjä on vain harvoin pitkäaikaistyötön. Tähän ei ministerin mukaan ole tarvetta, vaan sitä voidaan tarpeen vaatiessa lisätä momentin kokonaismäärärahan puitteissa eli ns. sisäisellä siirrolla.

-          Syksyllä olevan lisätalousarvion käsittelyssä on syytä katsoa myös työllisyysmäärärahojen tilanne. Jos määrärahaa ei ole silloinkaan mahdollista saada lisää, on starttirahoihin saatava painotus muuttumaan niin, että sitä voi saada pidempään kuin vain ensimmäiset kolme kuukautta. 

Kysymyksessään Jarva ehdotti myös valtiolle kustannusneutraalia muutosta, jossa yrittäjä voisi käyttää starttirahana ansiosidonnaista päivärahaa yritystoiminnan aloitusvaiheessa. Vastauksessa kerrotaan, että ministeriö on viime vuonna neuvotellut asiasta mm. työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kanssa. Näkemys on ollut, että työttömyysetuuden tarkoituksena on mahdollistaa kokopäiväinen työn hakeminen eikä edistää yritystoiminnan aloittamista. Ministeri kertoo, että hallitusohjelman konkreettisen toimintasuunnitelman myötä asiaa selvitetään mahdollisesti kuitenkin uudelleen.

-          Aiempi neuvottelu osoittaa, että yrittäjyyttä ei osata nähdä vieläkään tasa-arvoisena työllistymismahdollisuutena palkkatyön rinnalla. Itsensä työllistämiseen tulee kannustaa, eikä asettaa sille esteitä. On erittäin tärkeää, että Työ- ja elinkeinoministeriö tulee suunnitelmansa mukaan uudelleen selvittämään mahdollisuuden yritystoiminnan aloittamiseen ansiosidonnaisella päivärahalla, Jarva linjaa.

Työministerin vastauksesta käy myös ilmi, että ministeriö on päättänyt valtakunnallistaa nuorten yrittäjyyspajamallin, jota on kokeiltu osana nuorisotakuuta hyvin tuloksin mm. Uudellamaalla. Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää syksyn 2015 aikana 11 uutta yrittäjyyspajaa pajamallista kiinnostuneiden ELY-keskusten alueilla. Vuodelle 2016 on optio vielä 20 uudelle yrittäjyyspajalle.

-          Tässä kohtaa Kainuun kannattaa ehdottomasti olla aloitteellinen ja hakea yrittäjyyspajan käynnistämistä alueellemme. Yrittäjyyspajaan osallistumiseen tulee olla myös mahdollisuus koko maakunnan nuorilla. Kainuusta on tarkoitus kehittää yrittäjyysmaakunta ja tässä on konkreettinen keino tukea nuorten mahdollisuuksia itsensä työllistämiseen, Jarva toteaa.   

 

Vastauksen kirjalliseen kysymykseen voit lukea kokonaisuudessaan täältä

Jaa tämä sivu: