Kannanotto 2.12.2016

Myös naisille kattavasti koulutusta kriisioloja varten

Lisännyt: MariMaier 07. joulukuuta, 2016

Keskustan kainuulainen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Marisanna Jarva pitää Suomen valmiutta kriisitilanteisiin hyvänä, mutta painottaa, että aina on parantamisen varaa. Jarva totesi itsenäisyyspäiväjuhlapuheessaan Paltamossa, että koulutustarjontaa maanpuolustukseen pitäisi laajentaa, koska nykyajan kriisitilanteet voivat erota paljonkin siitä, mihin on aiemmin totuttu.  

-          Tällä hetkellä valmiudet maanpuolustukseen ja kriisiajan oloihin annetaan vain vajaalle puolelle jokaisesta ikäluokasta. Myös naisille on ehdotettu kutsuntojen järjestämistä. Keskustan jo aiemmin esittämissä ns. tulevaisuuskutsunnoissa voitaisiin huomioida ja antaa tukea myös muutoin kaikkien nuorten elämäntilanteeseen. Kutsunnat eivät kuitenkaan valmenna poikkeusoloihin vaan myös konkreettiselle koulutukselle on tilausta, Jarva toteaa.

Naisilla on mahdollisuus suorittaa nykyisin vapaaehtoinen varusmiespalvelus. Maanpuolustusjärjestöt tarjoavat sen lisäksi vapaa-ajalla suoritettavia kursseja, jotka ovat erittäin kysyttyjä.

-          Vaikka olen itse suorittanut asepalveluksen, en esitä sitä pakolliseksi kaikille. Kaikille naisille tulisi olla kuitenkin tarjolla riittävästi koulutusta erilaisiin kriisitilanteisiin ja poikkeusoloissa toimimiseen. Koulutusta voitaisiin järjestää nuorille kattavasti jo opiskeluaikana yhteistyössä toisen asteen oppilaitosten, korkeakoulujen ja vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen kanssa. Tästä saisi myös suoritusmerkintöjä opintoihin,  reservin luutnantti Jarva ehdottaa.

Jarva suoritti myös marraskuun aikana kansanedustajille tarjotun valtakunnallisen maanpuolustuskurssin, jolla sai hyvän kokonaiskuvan siitä, miten koko yhteiskunnan osallistuu maamme puolustukseen.

-          Jokainen suomalainen on lain mukaan velvollinen puolustamaan maata tarvittaessa. Siksi valtiolla kuuluisi olla velvollisuus myös tarjota kaikille koulutusta kriisiaikoja varten. Asia on syytä huomioida tulevia puolustusvalmiuksiamme kehitettäessä, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: