Kolumni Kainuun Sanomissa 15.1.2016

Näkyvää ja näkymätöntä vaikuttamista

Lisännyt: MariMaier 15. tammikuuta, 2016

Istuntokauden vaihtuessa on hyvä tehdä tilinpäätöstä omastakin työstä. Vaikuttamiseen olen päässyt hyvin kiinni tuttujen asioiden ja toimijoiden parissa. omalla aktiivisuudella on merkitystä, miten asiat etenevät.

Perustyön lisäksi yhteydenpito ministeriöihin ja muihin tahoihin maakuntaan ja omiin vastuualueisiin koskevissa asioissa on tärkeää. Eduskuntaryhmässä olen saanut erityisvastuuta mm. yritysten normienpurkuun, opintotukeen ja puolustusselontekoon liittyen.

Toimin kolmen valiokunnan jäsenenä ja käytin täysistunnoissa lähes sata puheenvuoroa.  Olin neljästä istunnosta pois sairauden tai päällekkäisyyksien vuoksi: olin esim. tutustuttamassa ympäristövaliokuntaa Hossaan. Yhteistyö ei mennyt hukkaan, sillä ministeri Tiilikainen esittää Hossaa uudeksi kansallispuistoksi, jonka perustamiseen varataan 2,5 milj. euroa. 

Syksyn suurin vääntö käytiin sote- ja itsehallintoalueista. Olen ollut ehdoton kannassani, että Kainuun maakunnasta ei luovuta. Maakunnat saavat kehittämisvaltaa ja Kainuussa säilyy päätösvalta sote-asioissa. Tänä vuonna on turvattava KaKS:n synnytysosaston toiminta ja aloitettava uuden sairaalan rakentaminen. 

Puolustusvaliokunnassa puhutti mm. sotilaiden eläkeiän nousun vaikutus sodan ajan puolustukseen. Aloitteestani asiasta tehtiin myös kirjallinen kysymys ja asia huomioidaan puolustuspoliittisessa selonteossa, jonka seurantaryhmään kuulun Keskustan edustajana. Tuoreena reservin luutnanttina huolestuin myös asedirektiivin vaikutuksista maanpuolustukseemme. Vahvaan reserviin perustuvan järjestelmän vuoksi Suomen on saatava hakemansa poikkeus.

Liikenneuudistuksessa pidämme kiinni siitä, että maakuntien yhteyksien alasajo pysähtyy, saavutettavuus paranee ja matkustajamäärät kasvavat. Kajaani-Oulu-välillä VR:n lakkauttamalle junavuorolle tulee myös velvoiteliikennettä tai korvaava yhteys. Tie- ja rataverkoston korjausvelan vähennys on suurimpia kärkihankkeita, jonka lisäksi etsitään uusia rahoitusmalleja, jotta myös VT22:n peruskorjaus saadaan käyntiin.

Koulutusasioissa on ollut paljon lakimuutoksia vakavan taloustilanteen ja uudistusten vuoksi. Säästöistä huolimatta koulutusalaa kehitetään myös 600 milj. euron lisäpanostuksella.

Pitkien päivien ja viikonlopputöiden vuoksi istuntotauot kuuluvat eduskunnan rytmiin. Ne eivät ole lomaa vaan sisältävät luottamustehtävien lisäksi tapaamisia ja valmistautumista uuteen kauteen. Tammikuussa tapaan mm. oppilaitosten, kauppakamarin, yritysten ja omaishoitajien edustajia. Ennen istuntokautta on eduskuntaryhmän talvikokous ja työryhmiä Helsingissä sekä Oulun vaalipiirin kansanedustajien tapaamisia. Oikeaa vapaata perheen kanssa vietin kesällä kolme viikkoa ja tammikuussa reilun viikon. Hengähdystaukoa pitää myös olla, sillä liike lähtee levosta. Politiikassakin.

 

Jaa tämä sivu: