Avauspuhe, Norssikarnevaalit 17.5.2015

Hyvät paltamolaiset, ja muualta kylään tulleet!

Lisännyt: MarisannaJarva 18. toukokuuta, 2015

Erinomaista nähdä teitä tänään näin suurella joukolla ja iloisissa tunnelmissa. Norssikarnevaalit on tunnettu leppoisana ja iloisena kohtaamispaikkana ja kevätkauden avaustapahtumana. Vaikka norssin mausta voi olla montaa mieltä, niin onhan sitä norssia tultava edes kerran vuodessa maistelemaan. Siinä on sitä jotain paltamolaista.

Paltamolaiset saavat myös aikaiseksi, kun johonkin oikeasti ja tosissaan ryhtyvät. Haluan tässä yhteydessä käyttää mahdollisuuden kiittää siitä isosta ja vilpittömästä tuesta, jota annoitte oman kunnan ehdokkaalle juuri käydyissä vaaleissa. Mahdottomalta tuntunut tehtiin mahdolliseksi ja pieni kunta sai ensimmäistä kertaa oman kansanedustajan. Tuki ja evästykset itse työhön ovat aina ja edelleenkin erittäin tervetulleita täältä ja ympäri maakuntaa. Ne auttavat merkittävästi toimimaan alueemme asioiden puolesta.

Arvoisa yleisö,
tähän väliin voisi joku sanoa nyt että eiköhän se äänten kalastelu nyt riitä ja aletaan puhua oikeista kalastushommista. Tänä päivänä julistetaan 30 vuotta peräkkäin norssi-isäntä, joka on vienyt norssiperinnettä tai muutoin kalastusasioita alueellamme eteenpäin. Koko norssikarnevaaleilla on haluttu tuoda esiin alueen vesistön ja norssin keväisen massanousun mahdollisuudet kulttuuri- ja matkailutarkoituksiin. Norssin nousu onkin tunnelmallinen, tykätty tapahtumailta ja Norssikarnevaalit yksi tapa tuoda kalateemaa esiin markkinoiden muodossa. Mutta myös muita ideoita, tarpeita ja hankkeita on vireillä kalastuksen kehittämiseksi kunnassamme uusiksi elinkeinoiksi asti.

Yksi jo toteutunut hanke on jäähilekontti, jolla turvataan kalan kylmäketju kalastajilta kuluttajien pöytiin. Muutama ammattikalastaja käyttää jo konttia hyödyksi. Enemmänkin käyttäjiä saa ja voi tulla myös Paltamon kontin käyttöön. Tarkoituksena on tukea myös sitä, että nuoret innostuvat Oulujärven kalastusmahdollisuuksista vaikka osa-aikaisina kalastajina.

Lisäideoita kalastuselinkeinon tehostamiseksi on herännyt. Kontiomäkeen sopisi erinomaisesti kalojen vastaanottoon käsittelykeskus. Kyseinen keskus palvelisi hyvin koko Kainuun kalastuselinkeinoa kalan vastaanotossa ja kalojen saannissa eteenpäin kuluttajien ruokapöytiin. Tässä hankkeessa pyrittäisiin hyödyntämään nk. roskakaloja, eli mm. särki, lahna ja pienet ahvenet jalostettaisiin ruokaherkuiksi. Samalla hanke tukisi Kontiomäen asemaa logistisena keskuksena Kainuussa.

Yksi osa paltamolaista ja Oulujärven kalastuskulttuuria on erittäin vahvasti Kuhakunkku-kisa. Siitä on tullut Suomen mittapuussa iso tapahtuma. Uutta ovat nyt kesämarkkinat ja ”entisten nuorten” iltatapahtumassa on tällä kertaa maailmallakin tunnettuja bändejä mukana. Tapahtumassa mennään maalaisteemalla, joten heinäkuun viimeisenä viikonloppuna voi kaivaa päälle lappuhaalarit ja vanhan heinäntekohatun.

Hyvät ystävät,
kalastus ja kalan käyttö on yksi osa uusiutuvien luonnonvarojen kestävään käyttöön perustuvaa biotaloutta. Tämä laajan merkityksen saanut sana on keskeinen osa Suomen uutta selviytymissuunnitelmaa ja kasvua. Hallitusohjelman valmistelu on täydessä käynnissä. Tarpeellisten uudistusten ja hankalien mutta mahdollisimman tasapuolisesti tehtävien säästöjen lisäksi tarvitaan panostusta uusien työpaikkojen syntymiseen vanhoihin ja uusiin pienyrityksiin.

Biotaloudessa on keskeisessä osassa  alueemme mahdollisuuksina metsät ja puun käyttö. Kainuussa on parhaillaan selvitteillä maakuntaliiton ja Kainuun Edun toimesta biotuotetehtaan toiminta, tuotteet, sijainti ja investoijat. Tässä selvityksessä on myös Paltamo vahvasti mahdollisena sijaintipaikkana mukana. Onhan etunamme erittäin hyvät liikenneyhteydet, suuren vesistön ja puunhankinta-alueen läheisyys sekä potentiaaliset maa-alueet, jotka ovat paikallisten omissa käsissä. Tulisi mahdollinen sijaintipaikka mihin lähikuntaamme tahansa tällaiselle toiminnalle, on tärkeää että hanketta viedään eteenpäin yhtenä joukkona ilman kateuden häivää. Tällainen hanke tuo toteutuessaan valtavasti työpaikkoja ja lisätuloja monen kunnan alueelle.

Suomen talous saadaan kuntoon vain hyödyntämällä koko maan voimavarat kaikkien alueiden hyväksi. Eri maakunnissa oleva erikoisosaaminen on tärkeää hyödyntää kattavasti ja aidosti valtakunnallisia voimavaroja tehokkaammin hyödyntäen. Usein todetaan, että alaa on paras kehittää siellä, missä on osaamista tarjolla, sitä on sinne myös saatavissa sekä itse toimialan työpaikat ovat lähellä. Biotalouden, ja etenkin metsäalan ja sen elinkeinojen kasvun tukemiseksi Kainuu olisi loistava sijaintipaikka Metsähallituksen pääkonttorille.

Hyvät ystävät,
moni asia ja ratkaisu on usein omissa käsissämme, kun vain katsomme yhdessä eri näkövinkkelistä, näemme mahdollisuuksia ja tartumme niihin. Elämässä on tärkeää kokeilla välillä jotakin uutta, sen tekemättä jättämistä harmittelee monesti jälkeenpäin. Epäonnistuminen on myös sallittua, jopa toivottavaa. Uutta syntyy vain testaamalla. Tukekaamme siksi toisiamme pienissä ja isoissa kokeiluissa.

Näillä sanoilla vuoden 2015 Norssikarnevaaliohjelma ja Metelin kesäkausi ovat näin virallisesti avattu. Aurinkoista kevään ja uuden odotusta kaikille!

Jaa tämä sivu: