Kolumni paikallislehdissä 13.3.2018

Nyt on soten ja maakuntien aika

Lisännyt: MarisannaJarva 13. maaliskuuta, 2018

Sote- ja maakuntauudistus on vihdoin loppusuoralla.
Viimeisimpänä saimme eduskuntaan korjatun valinnanvapauslain ja maakuntien täytäntöönpanoa koskevat lait. Lausuntokierrosten palaute on huomioitu ja sudenkuopat pakkoyhtiöittäminen mukaan lukien poistettu. Puolueet ovat yksimielisiä, että sote-uudistus on vihdoin tehtävä. Nyt onkin pitkään hiotun uudistuksen toteutuksen vuoro.

Nykyinen satojen sote-järjestäjien ja aluehallinnon himmeli puretaan, kun välitasolla olevat tehtävät siirtyvät yhdelle toimijalle 18:ssa maakunnassa. Maakunnat perustuvat jo olemassa olevaan luontevaan aluejakoon ja niillä on perustuslakivaliokunnan yksimielinen tuki. Kansanvalta vahvistuu vaaleissa valittavien maakuntapäättäjien myötä. Suomen perustuslaki on aina mahdollistanut alueellisen itsehallinnon, mutta vasta nyt se toteutetaan. Useimmissa Euroopan maissa itsehallintoalueet ovat toimineet jo vuosikymmeniä, joten Suomi tulee tässä jälkijunassa.

Jokaisessa maakunnassa säilyy päivystävä sairaala. Kainuun saamat poikkeusluvat ja päätös rakentaa uusi sairaala kertovat, että kainuulaiset hoidetaan jatkossakin maakunnassa, sekä toimivissa ja terveissä tiloissa. Olemme sotessa jo pitkällä, koska aloitimme työn vuosia ennen muita maakuntia. Kainuussa lähipalvelut on turvattu ja kustannukset pysyneet hallinnassa. Olemme ainoa maakunta, jossa kaikki pääsevät hoitotakuun mukaisesti lääkäriin. Keskeistä onnistumisessa on ollut henkilökunnan panos ja sitoutuminen. Ennaltaehkäisevään työhön on panostettu ja hallintoa kevennetty. Kaikki tämä on tehty maakuntana, jossa on haasteensa sairastavuuden, ikärakenteen ja pitkien välimatkojen vuoksi.

Meillä on siis jo kokemusta asioista, jotka muualla Suomessa herättävät vielä epäilystä. Uudistuksella hillitään sote-menojen kasvua, joka on toteutunut Kainuussa palvelut silti turvaten. Maakunnat ovatkin avainasemassa palveluiden hyvän toteutuksen, kustannustehokkuuden ja saatavuuden varmistamisessa. Valtiolta tulevat toimintarunko ja eurot. Nyt on aika luottaa tehtyyn työhön ja tehtävä sotesta ja maakunnista totta, jotta voimme turvata palvelut kaikille suomalaisille koko maassa.

Jaa tämä sivu: