Kolumni Kainuun Sanomissa 20.5.2016

Oma puolustus on Suomen turva

Lisännyt: MariMaier 20. toukokuuta, 2016

Olen kulttuurin ystävä. Kulttuurin merkitys ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä on kiistaton. Sipilän hallitus ei ole leikannut kulttuurista senttiäkään, päinvastoin kulttuurin saavutettavuuteen lisätään varoja. Tästä olen sivistysvaliokunnan jäsenenä iloinen.

Olenkin hieman äimistynyt, että kulttuuriin panostusta on verrattu viime aikoina niin yritystukiin ja kuin hävittäjähankintoihin. Kainuun Sanomien kolumnisti Seppo Turunen väitti kolumnissaan, että vertailu on jopa mielekästä.

Olen eri mieltä. Sinfoniaorkesterit ovat tärkeitä kulttuurillemme, mutta niillä ei kehitetä yrityksiä, saati puolusteta maatamme. Puolustusvaliokunnan jäsenenä ja reservin luutnanttina uskallan sanoa, että asiat eivät ole toistensa kanssa verrattavissa.

Sotilaallisesti liittoutumattomana maana meillä on oltava uskottava oma puolustus. Tähän kuuluu nykyaikainen ilmapuolustusjärjestelmä, josta monitoimihävittäjien suorituskyky on välttämätön osa. Hävittäjät ovat kalliita hankintoja, mutta turvallisuus maksaa. Kustannukset jakaessa koko 30 vuoden käyttöiälle on hintalappu kohtuullinen. Koska hankinta rahoitetaan erillisbudjetista, sen ei voi sanoa leikkaavan myöskään muita menojamme.

Ajoittain esitetään ehdotus, että ilmatila voitaisiin antaa muiden hoidettavaksi. Tämä tarkoittaisi vieraiden joukkojen sijoittamista maahamme ja sekään ei olisi ilmaista. Jos Suomi ei hoida omaa puolustustaan, joku vapautuvan tilan täyttää. Aina. Eikä se ole välttämättä Suomen etuja puolustava taho.

Kansainvälinen puolustusyhteistyö tukee omaa maanpuolustustamme. Suomi tekee tiivistä yhteistyötä Ruotsin kanssa, jolla on kielteinen linja Natoon. Tämä on tullut selväksi myös useissa puolustusvaliokunnan ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän tapaamisissamme Ruotsin puolustuspoliittisen johdon kanssa.

Harjoitteluun Naton jäsenmaiden kanssa Suomi osallistuu aina kumppanina ja omista lähtökohdistaan. Yhteistyö mahdollistaa myös sellaiset harjoitukset, joihin Suomella ei muutoin ole mahdollisuutta puuttuvien suorituskykyjen tai harjoitusten laajuuden takia.

Naton jäsenyydelle sanomme ei. Vaikka usein jopa mediatalot linjaavat Suomen ehdottomasta tarpeesta hankkia Naton tarjoama ”täyspalvelu”, tälle ei ole tukea päättäjiltä eikä kansalta. Myöskään juuri julkaistu Nato-selvitys ei anna aihetta muuttaa hallitusohjelman kirjausta siitä, että olemme sotilaallisesti liittoutumaton maa.

Suomen turvallisuuden varmistaa parhaiten onnistunut ja rauhantahtoinen ulkopolitiikka. Nykyinen maailmanpoliittinen tilanne on osoittanut sen, että Suomen on entistä järkevämpää olla tuomaroimatta suurvaltojen välisiä ristiriitoja.

Vahvaan puolustukseen, reserviläistoimintaan ja rauhanturvaamiseen perustuvaa osaamistamme ja mainetta ei kannata vaihtaa kalliiseen ammattiarmeijaan. Suomi ei olisi Natossa vain saamapuolella: jäsenenä olo velvoittaisi myös osallistumaan sotaoperaatioihin. Tätä emme halua.

Oman maan koskemattomuudesta huolehtiminen on niin tärkeä asia, että päätökset ja keinot tulevat olla omissa käsissämme. Itsenäisenä toimijana itsenäisyyden turvaten voimme myös pitää huolen meille tärkeästä omasta kulttuuristamme.

 

Jaa tämä sivu: