Kannanotto 1.3.2016

Opintotukeen vain sovitut säästöt

Lisännyt: MariMaier 02. maaliskuuta, 2016

Keskustan kainuulainen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Marisanna Jarva pitää selvitysmies Roope Uusitalon ehdottamia keinoja opintotukisäästöihin liian rajuina. Uusitalon ehdottamat leikkaukset säästäisivät enemmän kuin on sovittu hallitusohjelmassa, eikä tähän ole Jarvan mielestä tarvetta.

-       Tällä vaalikaudella opintotuesta on säästettävä 70 miljoonaa euroa, mutta selvitysmiehen ehdotus leikkaisi menoja jo opintorahan osalta yli 100 miljoonaa euroa. Opintorahan pudottaminen korkeakouluopiskelijoilta 250 euroon veisi heidät huonompaan asemaan kuin toisen asteen opiskelijat, jotka saavat myös ilmaisen kouluruoan, Jarva toteaa.  

Uusitalon esitys on saanut tänään aikaiseksi sosiaalisessa mediassa myräkän. Jarva muistuttaa, että Uusitalon ehdottama malli opintotuen leikkauksiin on vasta selvitysmiehen esitys, ei vielä hallituksen linjaus.

-       Keskustan mielestä olisi oikeudenmukaisempaa siirtää opiskelijat vihdoin yleisen asumistuen pariin. Asumistuki ohjautuisi eri tavoin paremmin toimeentulevilta niille opiskelijoille, joilla siihen on enemmän tarvetta ja parantaisi pienituloisimpien sekä itsenäisesti asuvien toisen asteen opiskelijoiden toimeentuloa. Myös opintotuen takaisinperinnän 15%:n rangaistusmaksua on ehdottomasti alennettava, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: