Kolumni Paltamon paikallislehti Väylässä 24.10.2018

Päiväkirjaa yhdeltä viikolta

Lisännyt: MarisannaJarva 24. lokakuuta, 2018

Minulta kysytään usein, mitä kansanedustajan työviikko pitää sisällään. Televisiosta näkyvät täysistunnot ovat vain pieni osa työtämme, joten avaan, mitä muuta vaikkapa viime viikkoon mahtui.

Maanantai on maakuntapäivä, jolloin yleensä kierrämme vaalipiiriä. Viime viikolla tapasin kainuulaisia Kontiomäen Nesteellä, Sotkamossa taiteilija Irja Juntusen galleriakodissa ja Suomussalmen Kukkakauppa Silmussa. Järjestimme myös aamukahvit Paltamon Nesteellä ja olin mukana meppi Elsi Kataisen Kajaanin tilaisuudessa.

Illalla kuulin eduskuntavaaleihin järjestetystä Keskustan jäsenvaalista, joissa sain eniten ääniä. Tämä lämmitti mieltä antaen voimia tulevaan viikkoon. Ehdokkaista päätetään piirikokouksessa lauantaina 27.10.Ristijärvellä, jossa myös puheenjohtaja Sipilä on mukana. Jos minut asetetaan ehdokkaaksi, toivotan myös sinut tervetulleeksi tekemään yhteistä iloista kampanjaa ja tukiryhmämme kokoontumiseen 31.10. klo 18 Teppana-keskukseen!

Tiistaina hyppäsin jälleen Karppisen Riston taksiin klo 4.15. Työviikko Helsingissä alkoi puolustus– ja sivistysvaliokuntien kokouksilla. Päivän täysistunnossa keskusteltiin työllistämisen kynnystä helpottavista toimista. Puheenvuorossani totesin, että päättäjien on pidettävä huoli pienyrittäjistä, työttömistä ja pätkätyöläisistä, koska he eivät ole edustettuina työmarkkinaneuvotteluissa. Pienyritykset vastaavat valtaosin uusista työpaikoista, mutta niiden on vaikeampaa työllistää kuin isompien yritysten.

Keskiviikkona aihe jatkui hallituksen luottamusäänestyksellä. Hallitus sai luottamuksen eduskunnalta ja tukea myös oppositiosta. Viikottaisessa sivistysvaliokuntaryhmässämme kävimme läpi mm. budjettia koulutukseen, liikuntaan ja kulttuuriin liittyen. Illalla olin puhelimella mukana Paltamon Keskustan kunnallisjärjestön 80-vuotisjuhlien suunnittelupalaverissa.

Torstain aloitin palaverilla elinkeinoministeri Mika Lintilän erityisavustajan kanssa mm. Kainuun vierailua valmistellen. Puolustusvaliokunnassa sain lisäyksen budjettilausuntoon koskien varusmieskoulutusta ja naisten epäasiallista kohtelua estäviä keinoja. Klo 16 suorana tuleva kyselytunti on näkyvä osa työtämme. Keskustelu on kuitenkin lähinnä oppositiolle ja puoluejohtajille, joten saamme puheenvuoroja harvoin.

Viikon viimeinen työpäivä alkoi sivistysvaliokunnan hallitusryhmien palaverilla, jossa valmistelimme lausumat talousarvioon. Esitimme mm., että opetusministeriö valmistelee keinot, jolla ammatilliseen koulutukseen saadaan kokonaiset opiskelupäivät ja -viikot koulussa ja työssä oppien. Vieraat tuovat mukavaa vaihtelua päiviin ja perjantaina luonani kävi optikoita Kajaanista ja Suomussalmelta. Jos haluat vierailla eduskunnassa, ota siis yhteyttä!

Viikonloppu alkoi syyslomien harvempien lentojen vuoksi koneella Ouluun, josta tulin junalla Paltamoon. Käytän kaikki matkat ja siirtymiset viesteihin vastaillen sekä puheluihin. Pyrin lisäämään aikaa iltaisin ja viikonloppuihin perheen kanssa ja luonnossa olemiseen, niin tätä mielenkiintoista työtä jaksaa tehdä jatkossakin. Aurinkoista syksyä!

Jaa tämä sivu: