Kannanotto 22.9.2016

Päivystyksen elinehto on riittävä leikkaustoiminta

Lisännyt: MariMaier 22. syyskuuta, 2016

Riittävä leikkaustoiminta päivystyksen elineKeskustan kansanedustajat Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnista pitävät puheita kirurgisten leikkausten keskittämisestä laajan päivystyksen sairaaloihin liian yksinkertaistettuina. Jo aiemmin on hallitus linjannut, että jokaisessa maakunnassa säilyy ympärivuorokautinen päivystys ja sitä varten sairaaloissa on oltava tietty palvelutaso. Leikkausten liiallinen radikaali keskittäminen ei käy, koska se estää onnistuvan sotetyönjaon ja päivystyksen.

- Päiväaikainen toiminta ja päivystys ovat käytännössä naimisissa keskenään. Jos suuria määriä tehtäviä toimenpiteitä, kuten esim. pallolaajennukset tai tekonivelleikkaukset, vietäisiin Kajaanista, Kemistä, Kokkolasta, Oulaisista tai Rovaniemeltä pois, olisivat päivystystoiminnan edellytykset vaarassa heikentyä. Toimiva sairaala on kokonaisuus, edustajat korostavat. 

Keskustaedustajien mukaan leikkausten laadun ja potilasturvallisuuden korostaminen on erinomainen asia, mutta sen pitää perustua faktoihin.

- Leikkaukset, joita tehdään vain muutamia vuodessa, voidaan koota isompiin yksiköihin, mutta ei missään nimessä leikkauksia, joita tehdään päivittäin. Pelkkä sairaalan koko ei takaa myöskään laatua. Esimerkiksi sydäninfarkti- ja  lonkkamurtumapotilaiden leikkausten jälkeinen kuolleisuus on Pohjois-Suomen pienissä sairaaloissa maan pienintä, kansanedustajat huomauttavat.

Pohjoisen edustajat painottavat myös, että sote-uudistuksen keskiössä on koko ajan ollut palveluiden turvaaminen koko maassa. Linjauksia ei tule tehdä ilman alueiden erityispiirteiden huomioon ottamista.

- Pohjois-Suomen ERVA-alueella yhteistyöstä ja työnjaosta on pystytty sopimaan, kuten ministeriöstä on odotettu ja jota on ilmoitettu kunnioitettavan. Esityksessä on muodostettu Oulun yliopistollisen sairaalan sekä Pohjois-Suomen päivystävien keskussairaaloiden ja terveyskeskusten toimiva työjako. Tällä vastataan tiukkoihin taloudellisiin odotuksiin, palvelutarpeisiin ja harvan asutuksen tuomiin haasteisiin, kansanedustajat linjaavat.

 

 

 

Keskustan kansanedustajat:

Marisanna Jarva

Niilo Keränen

 

Timo Korhonen

 

Katri Kulmuni

Mikko Kärnä

Mika Lintilä

 

Markus Lohi

Eeva-Maria Maijala

Ulla Parviainen

Tuomo Puumala

Juha Pylväs

Antti Rantakangas

Tapani Tölli

 

Mirja Vehkaperä

 

 

 

 

Jaa tämä sivu: