Kannanotto 28.5.2018

Palaute kuultu - sähkönsiirtohinnoittelu selvitetään

Lisännyt: MarisannaJarva 28. toukokuuta, 2018

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva pitää tärkeänä, että asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) selvityttää ratkaisut kansalaisten kohtuuttomiksi pitämiin sähkönsiirtohinnan korotuksiin ja alueellisiin eroihin. Ministeri Tiilikainen on asettanut selvitysmieheksi sähkötekniikan professori Jarmo Partasen, joka aloittaa työnsä kesäkuussa. Selvitysmies tarkastelee syitä siirtohintojen kehitykseen ja vaihtoehtoja niihin puuttumiseksi toimenpide-esitysten saamiseksi hallitukselle tämän vuoden aikana.

Sähkönsiirtohintojen korotuksista tulee eniten kansalaisilta palautetta. Tämä asia puhuttaa erityisesti harvaan asutuilla seuduilla, missä myös luonnonolosuhteet tuovat lisäkustannuksia sähköverkon rakentamiseen ja ylläpitämiseen, Jarva kertaa.

Selvitys etsii vaihtoehtoja, miten sähköverkkoyhtiöt voivat varmistaa sähkön toimituksen ja siihen tarvittavat investoinnit niin, että siirtohinnat saadaan pysymään kohtuullisena myös asiakkaille. Selvityksessä paneudutaan erityisesti sähkönsiirron osuuteen ja kehittymiseen kokonaislaskusta.

Sähkönsiirron jatkuvasti kasvava osuus loppulaskusta on saanut asiakkaat tyrmistymään ja monet erityisesti pienissä kiinteistöissä vähän sähköä käyttävät ihmettelevät epäoikeudenmukaista hinnoittelua. Erityisesti kansalaisia harmittaa, että laskun loppusummaan ei voi vaikuttaa omalla kulutuksella, vaan kyse on ennemminkin veroluontoisesta maksusta. Selvityksessä on tarpeellista löytää ratkaisuja kohtuuttomaksi koettuun tilanteeseen, Jarva muistuttaa.

Sähkömarkkinalakia muutettiin vuonna 2017, jolloin asetettiin yläraja siirtohintojen vuotuisille korotuksille. Samalla helpotettiin harvaanasuttujen alueiden jakeluverkkoyhtiöiden mahdollisuutta saada lisäaikaa toimitusvarmuusvaatimusten täyttämiseksi.

- Nämä hyvät toimenpiteet eivät kuitenkaan näytä riittävän, vaan tarvitaan laajempia toimenpiteitä ja riippumattoman asiantuntijan selvitys. Olen tehnyt sähkönsiirtohinnoista kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen, joiden sisältämien ratkaisuvaihtoehtojen odotan pääsevän nyt selvitykseen vertailtavaksi. On tärkeää, että selvityksestä saadaan ehdotukset mahdollisten lainmuutosten tekemiseksi, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: