Tiedote 19.3.2018

Palkka-avoimuus toteutettava Suomessakin

Lisännyt: MarisannaJarva 19. maaliskuuta, 2018

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva pitää palkkatasa-arvon vuoksi tärkeänä, että Keskustan ministerien Mika Lintilän ja Annika Saarikon esittämää palkka-avoimuutta viedään eteenpäin. Tasa-arvosta vastaava ministeri Saarikko asetti tasa-arvon päivänä selvityshenkilön palkka-avoimuuden kehittämiseksi.

- Selvityksen tekeminen ja suositukset lakimuutoksiin ovat yksi tie tasa-arvoisempaan palkkakehitykseen. Erityisen tärkeää selvityksessä on työmarkkinaosapuolten näkökulma ja miten kukin osaltaan edistää tavoitetta maksaa samaa palkkaa samasta työstä, Jarva linjaa.

Julkisella sektorilla tilanne on parempi, koska palkat ovat jo avoimia, mutta palkkatasa-arvon toteutumisessa tekemistä riittää vielä. Parannettavaa löytyy erityisesti yksityisen puolen palkkauksessa. Työpaikan palkkakartoitus on hyvä keino tutkia ja puuttua eri henkilöiden ja etenkin naisten ja miesten välisiin perusteettomiin palkkaeroihin.

- Maissa, joissa palkka-avoimuus on toteutettu, perusteettomat palkka-erot ovat vähentyneet. Ei ole kuitenkaan välttämätöntä, että yksityisellä sektorilla kaikkien palkat olisivat täysin vapaasti tiedossa tai että henkilökohtaiset suorituksenarvioinnit julkistettaisiin, Jarva toteaa.

Läpinäkyvä palkkapolitiikka, joka antaa työntekijöille mahdollisuuden saada sukupuolen mukaan eriteltyjä tietoja samaa tai samanarvoista työtä tekevien palkkatasosta, edistäisi tasa-arvoa ja ennaltaehkäisisi palkkasyrjintää.

- Palkkatoiveet ovat naisilla turhan usein miehiä pienemmät jo työuran alusta lähtien, mutta se ei ole syy maksaa eri palkkaa samasta työstä. Osaamiseen perustuvan työuralla etenemisen lisäksi on Suomessa tavoiteltava tasa-arvoa myös palkkojen suhteen, Jarva kannustaa. 

Jaa tämä sivu: