Puhe Paltamon Norssikarnevaaleilla 18.5.2014

Paltamon iloisia kuulumisia ja norssihistoriaa

Lisännyt: MarisannaJarva 18. toukokuuta, 2014

Hyvät paltamolaiset ja muualta kokoontuneet Paltamon ystävät!

Kiehimänjoen ja Oulujärven hyödyntämiseen avautui yksi mahdollisuus, kun keksittiin norssikarnevaalit. Raimo Kantola otti esille norssin keväisen massanousun mahdollisuudet kulttuuri- ja matkailutarkoituksiin. Tältä pohjalta norssikarnevaaleja lähdettiin kehittämään. Paltamohan oli jo ennestään tunnettu norssipitäjä, ja Antero Möttönen muun muassa muistelee olleensa 40-luvun loppupuolella nostamassa norssia ruokakalaksi. Siihen aikaan norssi nostettiin keskeltä virtaa. Karnevaali-idea sai kipinää puolankalaisten tavasta valita rokuli-isäntä.

Osmo Rantalan ehdotuksesta ruvettiin valitsemaan vuosittain norssi-isäntä, joka vie norssi-, kalastus- tai kalatalousperinnettä eteenpäin Paltamossa. Tarvittaessa muitakin avuja voidaan nimetä. Naisiakin on valittu norssiemännäksi, joista ensimmäinen oli emäntä Martta Leinonen Savirannalta. Norssi-isännälle tai -emännälle luovutetaan vallan merkiksi Antero Möttösen valmistama kiertopalkinto, norssilippi. Muistoksi luopuva isäntä tai emäntä saa yhden norssin kokoisen minilipin norssin tarvettaan tyydyttämään. Alun perinhän norsseja pyydettiinkin särpimeksi – leivän jatkoksi.

Ensimmäiset norssikarnevaalit järjestettiin vuonna 1983 ja Yrjö Heikkinen sai luvan olla ensimmäinen norssi-isäntä vuonna 1985. Tästä alkaen Paltamo-Seura on valinnut vuosittain norssi-isännän tai -emännän. Norssikarnevaalit ovat hakeneet kaiken aikaa muotoaan, välillä 1- ja välillä 2-päiväisenä. Kun henki on ollut kateissa, on materia tullut avuksi. Suomen torikauppiaat ovat viime kädessä tivanneet karnevaalien ajankohtaa ja ilman välivuosia on siirrytty ketjussa eteenpäin. Media on kaiken aikaa ollut kiinnostunut tästä luontolähtöisestä tapahtumasta ja sitä on ollut helppo siksi myös markkinoida.

No mitäs kummaa kuntaan kuuluu?

Tapana on myös ollut kuullaNorssikarnevaaleilla, mitä Paltamon kunnassa tapahtuu ja mitä mielenkiintoista on tulossa kesän ja loppuvuoden myötä. Paltamon kunnanvaltuusto päätti viime vuonna ensi töinään uudesta Paltamon ”pitäjäratekiasta”, jolla on linjattu isoja, mutta täysin mahdollisia tavoitteita kuuden vuoden päähän toteutettavaksi. Tavoitteenamme on muun muassa 100 uutta työpaikkaa luonnonvara-aloille, ympäristöteknologiaan ja matkailuun. Esimerkiksi Aquamineralsin pian käynnistyvä, kaivosvesiä puhdistavia puolimineraaleja tarjoava tuotantolaitos on yhtenä toimijana luomassa työpaikkoja, ja myös bioenergiapuolella on konkreettisia mahdollisuuksia lähiaikoina tehtävien kunnan kaukolämpöratkaisujen ja uuden yritysten myötä. Haluamme olla yritteliäs, yhteisöllinen, positiivinen ja kokeileva kunta.

Talouden tervehdyttämisen ja muutamien onnellisten verotuloissa tulleiden sattumien myötä onnistuimme myös yhdessä tekemään kunnassa pelätyn vajaan 2 miljoonan euron alijäämän sijaan lopulta hienoisesti ylijäämäisen tuloksen viime vuonna. Tästä voi antaa ison kiitoksen kunnan työntekijöille, virkajohdolle ja päättäjille.

Kysyttyjä Oulujärven rantatontteja on vihdoinkin tarjolla myös uusille vakituisille asukkaille Paltamossa, kun golfkentän itäpuolella sijaitsevan Luhtaniemen uuden omakotitaloalueen kaavoitus on aloitettu. Tontit ovat myynnissä syksyllä ja taloja pääsee rakentamaan ensi keväänä. Toivottavasti pääsemme lähiaikoina kaavoittamaan myös juna-aseman takaista, kuntakeskuksen viereistä Autioniemeä uudeksi houkuttelevaksi Oulujärven ranta-asuinalueeksi, ja sen nimi voidaan jatkossa vaihtaa vaikkapa Täysniemeksi.

Paltamossa on käynnissä myös useampi kehityshanke, jotka mahdollistavat kaikkien käyttöön erilaisia virkistysmahdollisuuksia, matkailun kehittymistä ja toivon mukaan myös uusien elinkeinojen ja työpaikkojen syntymistä. Usean yrityksen, yhdistyksen ja kunnan yhteistyöllä Kivesvaaran alueelle on tulossa maisematasanteet ja ulkoilureittejä kaikkien paikallisten ja matkailijoiden käyttöön. Paltamo osallistuu myös yli 20 yrittäjän, yhdistyksen ja muun toimijan joukolla Kainuu Helsingissä- myyntitapahtumaan Senaatintorilla kesäkuun puolivälissä myymään paikallisia tuotteita ja markkinoimaan Paltamoa hyvästä vielä tietämättömille. Ehkä sieltä on jotain tuomisia tännekinpäin. Helsingin jälkeen on tavoitteena jatkaa paltamolaisten yrittäjien yhteistyötä myös laajemmin, sillä yhdessä tekemisessä on voimaa!

Meteliin on tulossa myös jo ensi kesäksi jäähilekontti, jonka avulla Oulujärven kalaa saadaan enemmän myyntiin jalostusyrityksiin ja paikalliseen käyttöön. Metelin venesatamasta on myös kenen tahansa nyt mahdollisuus päästä Oulujärvelle helposti ja vuokrata Paltamon Pirtuvene isommallekin ryhmälle tai tavallisen veneen tai kanootin pienemmälle joukolle. Paltamon palveluesite, infotaulut ja kohdekyltit ollaan uusimassa ajantasaisiksi ja pitäjän uuden ilmeen mukaisiksi, niin myös ulkopaikkakuntalaiset löytävät tarjontamme entistä paremmin.  

Yritysten ja yhdistysten toimintaa tukemaan on avattu myös toimistohotelli Paltamo entisen Koulukankaan koulun tiloihin kirkonkylään, josta saa edullisia tiloja nettiyhteydellä vaikka aloittavan yrityksen toimintaan tai etätyötä tekeville. Kunnan ympäristöilmettä siistitään ja uudistetaan, taajamahakkuilla kirkonkylällä ja Kontiomäessä on saatu ja saadaan komeita maisemiamme näkyviin ja lisätuloja kuntaan. Lupa- ja valvontalautakunta on myös tekemässä ympäristökierroksen tulevana keskiviikkona tonttien ja rakennuksien tilaa katsomaan, ja siistimistä vaativia kohteita voi ilmoittaa erikseen myös rakennustarkastaja Mikolle.   

Useita isoja ja pieniä positiivisia asioita on siis tapahtumassa ja tulossa Paltamon pitäjässä.
Voimmekin toivottaa hyvää, aurinkoista ja iloisten paltamolaisten elämysten kesää kaikille!
Näillä sanoilla julistan vuoden 2014 Norssikarnevaalit ja Metelin kesäkauden avatuiksi!

Norssikarnevaalien historialähde: Historiikki, Paltamo-Seura ry 50 vuotta. Jaakko KotimäkiJaa tämä sivu: