Julkaistu Kotipitäjä-lehdessä 28.1.2015

Paltamon virkeät vuodet ja visiot

Lisännyt: MarisannaJarva 29. tammikuuta, 2015

Oulujärven pohjoisrannalla Paltamon pitäjässä on vilkas tekemisen kausi tiukoista taloudellisista ajoista huolimatta. Viimeisimpänä muistutuksena tästä on Kivesvaaran retkeilyreitti, joka valittiin vuoden 2014 retkikohteeksi Suomessa. Yrittäjien, yhdistysten ja kunnan yhteistyöhankkeella rakennettiin kaikkien vapaassa käytössä olevat reitit, kota ja näköalatasanne. Majoitus- ja ruokapalveluineen alue tuo nyt matkailijoita laajalti ulkomaita myöten.

Kuten muillekin kunnille, Oulujärvi on Paltamolle keskeinen kotivesistö. Olemme halunneet kehittää meille tärkeän järven kestävää käyttöä matkailun, kalastuksen ja virkistyskäytön lisäämiseksi. Metelissä palvelevat uusi karavaarialue ja vierasvenesataman tankkauspiste. Viime vuonna valmistui satamaan kalastajille jäähilekontti, joten Oulujärven kalan myynti on entistä helpompaa.

Suomen suurin kuhauistelutapahtuma Kuhakunkku järjestetään ensi kesänä entistä vilkkaampana. Jo tarjolla olevien vuokrakanoottien ja -veneiden sekä höyrylaivaristeilyjen lisäksi matkoja Oulujärvelle ja sen saariin voi tehdä jatkossa jopa pirtuveneellä. Toivottavasti melojien esitys melontalaitureista Vaalan lisäksi myös Paltamoon ja Kajaaniin lähtee lentoon, niin saamme lisää käsivoimin tapahtuvaa liikennettä Kainuun merelle.

Yhteinen kehitystyö tuotti tulosta myös, kun Oulujärven kulttuurikierros palkittiin parhaana matkailukohteena matkamessuilla 2014. Golfkentän klubiravintola Paltamon Sydän sai uuden yrittäjän. Matkailukohteet, erikoisliikkeet ja muut yritykset palvelevat ilolla ja innolla niin matkailijoita kuin oman alueen väkeä ja kuntalaisia.

Kirkonkylän keskustassa on Vilkastus-nimen saanut leikkikenttä ollut ahkerassa käytössä ja kesäkahvila siirtyi jokirantaan elävöittämään aluetta. Rakennusalan yrityksen järjestämässä Facebook-kisassa kuntaan voitettu skeittirata valmistui myös Eino Leino-puistoon. 

Vuonna 2015 kehittäminen jatkuu virkeänä. Lisää pontta alueen asioiden, tapahtumien järjestämiseen ja yhteishengen luomiseen tuo vasta perustettu Oulujärven kylien asukasyhdistys eli Okay ry. Asukasyhdistys on tarkoitettu kaikille Paltamon, Kajaanin ja Vaalan vakituisille ja vapaa-ajan asukkaille ja käynnistää pian toimintansa.

Kunnassa odotettuna työkohteena on golfkentän viereen tuleva ranta-asuinalue Luhtaniemi, jonka myynti lähtee käyntiin näinä päivinä kaavapäätöksen jälkeen. Kunta tarkistaa ja uusii rakentamiskaavoja lisäksi eri puolilla Paltamoa. Isoimpana investointina kunta aloittaa myös Kainuun soten vuokraaman mielenterveyskuntoutujien asuinyksikön uudisrakentamisen.

Kunta ottaa haltuunsa kaukolämmön tuottamisen antaen hoidon paikalliselle lämpöyrittäjälle. Raaka-ainehankinta tulee jatkossa pääosin lähialueilta ja lämmön hinnat laskevat. Paltamon ja Kontiomäen taajamaa siistitään edelleen hakkuilla. Katuvaloverkosto lähdetään uusimaan led-valoihin, joiden edullinen käyttö vie tarpeen säästää valaistuksesta ja turvallisuuden tunteesta.

Näiden tekojen lisäksi pidän tärkeänä, mitä yhteisönä saamme aikaan yrittäjyyden ja työtilanteen kehittämiseksi. Paltamon uudet tuulet- työllisyyshankkeen myötä työttömät saavat omaehtoista apua jatkossakin. Viime vuonna avattu Toimistohotelli tarjoaa edullista tilaa yrityksille ja yhteisöille. Paltamon kunnan omistamat liiketilat Kontiomäessä ovat lähes täynnä.

Yrittäjien yhteistyötä on tiivistetty ja kaikki toimijat ovat tervetulleita yrittäjien aamukahveihin käymään läpi Paltamon asioita. Toimintansa aloittaneen yrittäjyyskasvatusryhmän myötä näemme pian innokkaita nuoria toteuttamassa ideoitaan, jotka voivat poikia oman yrityksen tai muuta hyvää jatkossa. Yrittämistä oppii vain yrittämällä!

Marisanna Jarva
Paltamon kunnanvaltuuston puheenjohtaja

Jaa tämä sivu: