Kolumni Kainuun sanomissa 16.2.2018

Perheiden ja lasten etu edellä

Lisännyt: MarisannaJarva 16. helmikuuta, 2018

Perhevapaauudistus tarvitaan. Keskusta haluaa uudistaa nykyisen järjestelmän ja olimme ensimmäinen puolue, joka esitteli oman mallinsa perhevapaisiin.

Uudistus otti nyt tarvitsemansa aikalisän, koska sitä ei saa tehdä hutiloiden vain työelämän ehdoilla ja perheiltä leikkaamalla. Perhevapaamallin on parannettava aidosti perheiden tilannetta ja valinnanvapautta, lapsen kasvua ja perheen yhdessäoloa tukien.

Nyt hylätyssä mallissa tukiheikennyksiä olisi tullut 2/3:lle pikkulapsiperheistä. Lapsen ollessa 2-vuotias perheen kotihoidontuki olisi pienentynyt 200 euroon kuukaudessa. Toisen vanhemman vapaasti valittava aika hoitaa lasta kotona vanhempainrahalla olisi lyhentynyt reilulla kuukaudella.

Kahdeksan kuukauden ikäisen lapsen hoitoon olisi varattu 4 kuukauden mittainen vain iseille tarkoitettu vanhempainrahakausi. Jos isä ei pystyisi tai haluaisi sitä käyttää, se ei olisi äidin käytettävissä.

Nämä olisivat olleet leikkauksia etenkin pienituloisimmille perheille, joilla ei olisi tullut valinnanvapautta kotihoidon ja päivähoidon välillä.

Keskusta haluaa lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen, isien mahdollisuutta lapsien kotona hoitoon, naisten työllistymistä ja perheiden yhdessäoloaikaa sekä joustavoittaa vapaiden käyttöä.

Isälle kohdennettua ja kiintiöimätöntä vanhempainvapaakautta olisi pidennettävä äidin vanhempainvapaakauden säilyessä ennallaan. Perheille tulisi saada mahdollisuus käyttää perhevapaita myöhemminkin lapsen kouluikään saakka.

Tilapäistä hoitoapua on myös lisättävä edullisemmin ja vähemmällä byrokratialla saatavina lastenhoitopalveluina.

Olen itse halunnut edistää naisten etenemistä työmarkkinoilla ja tukea isien osallistumista lastenhoitoon. Yrittäjänä hoidin esikoista osa-aikaisesti kotona ja nykyisen työn aloitettuani perheemme isä otti kotona hoitovastuun kuopuksen ollessa 7 kuukautta.

Perhevapaatuet eivät tähän kannustaneet, mutta halusimme tarjota kotihoitoa alle 3-vuotiaallemme.

Vanhemmuuden kustannuksia onkin tasattava enemmän työnantajien kesken. Tiukasta taloudesta huolimatta Sipilän hallitus toteutti 2 500 euron kertakorvauksen äidin työnantajalle, joka on hyvä alku.

Naisten asema ja palkkatasa-arvo paranisivat silti tehokkaimmin työmarkkinajärjestöjen toimesta, jotka päättävät palkoista ja työehdoista. Niiden käsissä on lisätä myös osa-aikatyötä, joka on muissa maissa tavanomainen tapa pitää äidit kiinni työelämässä ja tasa-arvoisemmassa asemassa ura- ja palkkakehityksen suhteen.

Keskusta haluaa näihin laajemmin konkreettisia ratkaisuja. Perhevapaauudistus onkin toteutettava niin, että kaikki voittavat ja perheet voivat valita heille parhaan vaihtoehdon.

Jaa tämä sivu: