Puhe Keskustan puoluevaltuustossa 26.4.2014

Perheyrityksiltä poistettava esteet työllistää

Lisännyt: MarisannaJarva 26. huhtikuuta, 2014

Hyvät ystävät,
puheenjohtaja Sipilä kysyi päivän aluksi, että mikä meitä estää? Kerron kaksi konkreettista asiaa, jotka estävät nyt Suomea työpaikkojen turvaamisessa ja uusien synnyssä.

Tuhansissa perheyrityksissä olisi edessä sukupolvenvaihdos. Perintö- ja lahjaverotus on verohuojennuksista huolimatta kuitenkin todellinen uhka perheyritysten tulevaisuudelle ja työpaikkojen säilymiselle. Se on myös epätasa-arvoinen muiden yrityksen omistajuusmuotoihin verrattuna. Perintöverotuksessa yrityksen omaisuudesta verotetaan valtiolle lähes viidesosa,  vaikka nämä varat ovat usein kiinni koneissa ja laitteissa.

Ei ole oikein, että vanha yrittäjäpolvi voi pitkän työuran tehtyään ja työpaikkoja luotuaan joutua velkavankeuteen samasta omaisuudesta jälleen kerran maksettavan veron vuoksi. Tai että uusi yrittäjäpolvi joutuu sitomaan kaikki varat sekä investointi- ja kehittymismahdollisuudet vuosiksi ja siten vaarantamaan työpaikat.

Ruotsissa ja Virossa, kuten useimmissa muissakin EU-maissa, yritysten jatkomahdollisuuksien turvaaminen on jo ymmärretty ja perintöverotuksesta on luovuttu. Myös Suomessa on tämän aika ja tarvittaessa korvata esimerkiksi luovutusvoittoverolla ja muilla tulonlähteillä, jotka eivät aiheuta kohtuuttomia esteitä yrityksen jatkolle.

Myös korkea arvonlisäverotus ja muut kulut Suomessa aiheuttavat sen, että esimerkiksi ruoka ja juoma ravintoloissa maksavat Suomessa entistä enemmän verrattuna muihin matkailualueisiin, jolloin kansainväliset matkailijat äänestävät jaloillaan. On eroa, jos pihviateria juomineen maksaa meillä 30 euroa ja Keski-Euroopassa 8 euroa. Etenkin pohjois- ja itä- Suomelle tärkeiden venäläismatkailijoiden määrä onkin nyt ensi kertaa laskussa.

Me kaikki haluamme, että Keskusta on luomassa seuraavaa hallitusohjelmaa ja poistamassa näitäkin nykyisiä esteitä työllistää ja nostaa Suomea uuteen nousuun. Jotta tämä onnistuu, meidän on tarjottava todellisia ratkaisuja Suomen ja Euroopan ongelmiin. Myös eurovaalit on hoidettava kotiin kunnialla.

Lopuksi kutsun teidät kaikki vielä historian ensimmäiseen KeskustaGolfiin ensi kesänä lauantaina 25.7. Suomen yhdelle kauneimmista kentistä Paltamoon. Tervetuloa kisaamaan Oulujärven rannan vihreille väylille Keskustan golfmestaruudesta!

Jaa tämä sivu: