Kannanotto 13.12.2016

Pienituloisten opiskelijoiden tukitaso nousee

Lisännyt: MariMaier 14. joulukuuta, 2016

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva on iloinen, että eduskunta hyväksyi tänään opiskelijoiden siirtämisen yleisen asumistuen piiriin. Uudistus on opiskelijajärjestöjen pitkään toivoma parannus opiskelijoiden tukeen. Yleiseen asumistukeen siirtyminen nostaa useimpien opiskelijoiden käteen jäävää rahamäärää opintorahan leikkauksesta huolimatta.

   - Varsinkin yksin sinnittelevät, pienituloiset opiskelijat saavat tuntuvaa helpotusta. Useilla tukitaso nousee jopa parilla sadalla eurolla kuukaudessa. Onkin kummallista, että tämä hyvä muutos hukkuu uutisointiin tuen menettäjistä, jotka korkeamman tulotasonsa vuoksi eivät ole asumistukeen oikeutettuja. On oikein, että tuki kohdistuu sitä eniten tarvitseville, Jarva toteaa.

Siirtyminen yleiseen asumistukeen asettaa opiskelijat tasavertaisempaan asemaan muiden väestöryhmien kanssa ja helpottaa korkeilla vuokrakustannuksilla elävien opiskelijoiden tilannetta.

   - Opintotuen suurin ongelma on ollut riittämätön asumislisä. Nyt tämä korvataan ympärivuotisen opiskelun ja muuttuvat elämäntilanteet paremmin huomioivalla mallilla. Erityisesti opiskelijoille, jotka joutuvat muuttamaan kalliisiin asuntoihin kauaksi kotoa, tämä on odotettu uudistus, Jarva sanoo.

Keskusta on esittänyt, että opintotukeen valmisteltaisiin huoltajakorotus ensi kevään budjettiriiheen mennessä. Sivistysvaliokunta edellyttikin lausumassaan, että hallitus harkitsee huoltajakorotusta ja myös eduskunnassa eri puolueet esittivät laajasti tukea tälle esitykselle.

   - Perheelliset opiskelijat ovat jo aiemmin olleet yleisen asumistuen piirissä ja heidän tulotasostaan on opintotukiuudistuksessa pidettävä huolta. Siksi olemme esittäneet huoltajakorotuksen käyttöönottoa Suomeen muiden Pohjoismaiden tapaan, Jarva toteaa.

Jaa tämä sivu: